Het voorbije Hippische jaar Deel I: Regionale en Nationale Helden

Het voorbije Hippische jaar Deel I: Regionale en Nationale Helden
We tellen stil af naar de start van het nieuwe jaar, voor velen is het terugblikken op een geslaagd sportief 2018. Voor anderen een jaar om snel te vergeten. De komende dagen overlopen we het jaar vanuit verschillende ooghoeken, maand per maand. Deze keer: Regionale en Nationale helden...

Gerrit Veenstra imponeerde in januari met een ruime overwinning op het Indoor Drachten. In de ZZ-finale van Jumping Amsterdam wist Jil Buijze de concurrentie achter zich te houden.

In februari werd de Nederlandse, Sanne Thijssen haar naam gezuiverd. Het FEI besliste haar tijdelijke schorsing per direct op te heven. Thijssen werd vrijgesproken van het bewust toedienen van ketamine.

Hanneke Mulderij trok de aandacht naar zich in maart toen ze eind de lentemaand het Indoor Kampioenschap klasse Z- springen op haar naam schreef.

Een maand later schrok de Internationale paardenwereld. Lisa en Henk Nooren namen afscheid van mama en vrouw, en iedereen treurde mee. Enkele weken later schitterde Megan Laseur op het NK Young Riders.

In mei vierde Pam Nieuwenhuis feest met een schitterende concours ervaring op het Dutch Youngster Festival in Wierden. Ondertussen liet Arnold Boerekamps zich kritisch uit1.40m rijden is tegenwoordig maar heel normaal.

Een maand later zorgden de Nederlandse junioren voor Oranje vreugde na de overwinning in de CSIO Junioren Nations Cup van Hagen.

In de zomer werkte Johnny Pals het af. Samen met het Nederlandse team sprong de springruiter naar de overwinning in de Landenprijs van Falsterbo. Pals zorgde er voor de beslissende rond.

[caption id="attachment_168146" align="aligncenter" width="1200"] Overleg voor de landenwedstrijd: Maikel van der Vleuten, Rob Ehrens, Jur Vrieling, Johnny Pals en Michel Hendrix.[/caption]

Een maand later zorgde Frank Schuttert voor Nederlandse vreugde op eigen terrein. Op magistrale wijze won Schuttert de Longines Global Champions Tour Grand prix in Jan Tops' achtertuin in Valkenswaard. Voor Schuttert, naar eigen zeggen: "Een droom die uitkomt."

Op de wereldruiterspelen stalen de oranje jassen de show. Renske Kroeze debuteerde op het WK en zette meteen een persoonlijk record. De Nederlandse menners wonnen een zilveren medaille. Harrie Smolders en Marc Houtzager klasseerden zich voor een individuele finale.

[caption id="attachment_170434" align="aligncenter" width="1200"] NED-Renske Kroeze redes Jane Z during the FEI World Team and Individual Eventing Championship Dressage. 2018 FEI World Equestrian Games Tryon. Thursday 13 September. Copyright Photo: Libby Law Photography[/caption]

Na een korte periode van vreugde kleurde oktober zwart toen het tragisch nieuws bekend werd dat Bert Romp het leven had gelaten. De Nederlandse springsport nam zo afscheid van een icoon.

De jeugd blonk uit in november toen Femke Braat de Children Grand Prix won op Jumping de Achterhoek en Thijmen Vos en Logan Fiechter van zich lieten horen op het jeugdconcours in Opglabbeek.

(Selectie op basis van meest gedeelde artikels)