Drie maanden schorsing voor Morgan Barbançon wegens niet vermelden verblijfplaats

Drie maanden schorsing voor Morgan Barbançon wegens niet vermelden verblijfplaats

De Wereld Anti Doping Autoriteit (WADA) wordt bekritiseerd vanwege haar vermeende willekeurige optreden en gebrek aan consistentie in het behandelen van dopinggevallen. Voorbeelden worden aangehaald waarbij individuele atleten onterecht werden geschorst voordat WADA hun onschuld erkende. Daarnaast wordt gewezen op gevallen waarbij atleten van invloedrijke sportfederaties wellicht gunstiger worden behandeld. 

In een recent geval werd dressuurruiter Morgan Barbançon Mestre geschorst door de Franse tak van WADA, niet vanwege het gebruik van verboden stoffen, maar omdat ze verzuimde haar verblijfplaats door te geven aan de anti-doping autoriteiten. Dit roept vragen op over de proportionaliteit van de straffen en het rechtvaardigheidsgevoel van het systeem.

De schorsing van Morgan kan ernstige gevolgen hebben voor haar deelname aan de Olympische Spelen. Hoewel het belangrijk is om de integriteit van de sport te waarborgen, is er behoefte aan een eerlijker en consistenter systeem dat atleten beschermt zonder hen onnodig te belasten.



Bron: Horse Magazine