Tijdens de National Horse Show in Lexington maakte de Amerikaanse eigenaars bekend dat dat het laatste optreden was van Chaqui Z. "Gisterenavond eerden we onze bijzondere Chaqui Z met een pensioen ceremonie op de National Horse Show voor de Longines World Cup. Het was een perfecte bekroning van zijn wedstrijdcarrière en een mooie aftrap voor zijn tweede carrière als dekhengst!" 

Teamgoud EK 

Enkele jaren geleden, in 2013 kocht de Amerikaanse Spy Coast Farm de hengst omdat hun stalruiter Shane Sweetnam zijn oog op deze topper had laten vallen. De Ierse ruiter reed Chaqui Z tot aan zijn pensioen. De grootste overwinning voor dit iconisch duo was het teamgoud tijdens het EK in Gotenburg. In Amerika was Chaqui Z vooral te zien in de grote rubrieken. In 2020 schitterde de hengst nog in de 4* Grand Prix in Wellington en werd vierde in de 3* Grand Prix in Tryon. In 2019 nam het duo de winst mee naar huis in de CSI4* American Gold Cup Qualifier in Old Salem Farm. 

Fokhengst 

Omdat Chaqui Z zijn populariteit als fokhengst enorm toenam, besloten Shane Sweetnam en Spy Coast Farm om Chaqui op vijftienjarige leeftijd ter dekking te stellen. Hij wist al zo'n 200 merries te dekken vie vers en diepvriessperma sinds zijn aankomst in Amerika. Wat een nakomeling van Chaqui Z nog specialer maakt, is dat hij momenteel de enige zoon is van de succesvolle Chacco-Blue, die met vers sperma beschikbaar is in Amerika. 

Finalist WK jonge paarden 

Familie Morsink fokte Chaqui Z uit de merrie Quilina Z (v. Quinar). Zij is de halfzus van het 1.60m paard Zekina Z (v. Zandor Z) die met Jane Richard Philips actief was. Met Morsink in het zadel liep de hengst als vijf-, zes- en zevenjarige de wereldkampioenschappen in Lanaken, Zangersheide. Daar was hij drie keer finalist. Rapidash, die ook gefokt is door de familie Morsink, is op dit moment de bekendste nakomeling van Chaqui Z. Het paard vertrok in 2019 naar de stallen van McLain Ward en heeft al 1.60m rubrieken met succes afgerond. 

Bron: WOSFacebook