"De KNHS en het NOC/NSF weten nog steeds niet hoe het werk! Medailles worden gewonnen door de eigenaren die de middelen hebben om toppaarden te kopen én te behouden om op langere termijn de sport op het hoogste niveau te doen. De medailles worden ook gewonnen door de ruiters die met deze paarden de prestaties moeten leveren, ruiters die van hoog niveau zijn. Dan alleen kunnen medailles gewonnen worden, wanneer dat als prioriteit wordt gezien", begon Voorn zijn betoog. 

Landenwedstrijden noodzakelijk

"De sport is veel veranderd. Door de komst van Global Champions Tour waar eindelijk geld verdiend kan worden, is de interesse om landenwedstrijden te rijden sterk terug gelopen. In plaats van het graag te doen, is het nu van 'als het niet anders kan dan moet het maar!' Het regelmatig rijden van landenwedstrijden is absoluut noodzakelijk om te zien welke combinaties opgewassen zijn tegen de druk die totaal verschilt van het rijden een Grote Prijs voor eigen gewin. Het voldoet niet om af en toe maar een keer mee te doen wanneer het uitkomt. Het doel moet zijn het met elkaar winnen van een medaille", legt Voorn uit. 

Gebrek aan enthousiasme

Vervolgens vervolgde hij zijn betoog in het voordeel van Rob Ehrens: "Geen enkele chef d'equipe kan hier iets aan doen, vaak hoe groter de inzet van de chef d'equipe, hoe minder de motivatie van de ruiters. Dit maakt dat een chef d'equipe al gauw wat gereserveerder gaat functioneren omdat aan zijn enthousiasme geen of beperkt antwoord wordt gegeven", zegt Voorn.  

Financieel compenseren 

Hij gaat verder met het pleiten om de ruiters en eigenaars financieel te compenseren voor de inzet voor hun land. "Zolang de federaties niet bij macht zijn om eigenaren en ruiters dusdanig financieel te compenseren voor de inzet voor het Nederlandse team, dan moeten onze federaties een toontje lager zingen en niet te veel noten op hun zang hebben! Het succes van de chef d'equipe staat en valt bij de inzet van de eigenaren en hun ruiters. Het is de taak van de chef d'equipe een sfeer te creëren waarvan men graag deel wil uitmaken", aldus de Nederlandse springruiter. 

Ruiters verantwoordelijk voor succes

"Het is moeilijk voor een klein land met een beperkt aantal eigenaren die paarden van hoog niveau bezitten om constant voor succes te zorgen, dit gaat altijd op en af en dat dient men gewoon te accepteren. De uiteindelijke verantwoordelijke voor het succes zijn de ruiters en niemand anders! Zij horen op een kampioenschap er te staan, daar zijn de topruiters ervoor!" 

Veel champagne 

Albert Voorn haalt nog enkele punten aan om zijn betoog af te sluiten. "Een chef d'equipe en federatie zijn maar zo goed als hun ruiters in de vorm van de dag! Zolang de federatie geen paarden in bezit heeft of ruiters op de loonlijst heeft staan, moet men héél rustig blijven en héél dankbaar zijn voor de vele glaasjes champagne die men al heeft kunnen drinken op de successen van de meerdere chef d'equipes en eigenaren met hun ruiters", besluit Albert Voorn tenslotte. 

Albert Voorn verdedigde de Nederlandse al meerdere malen in de arena. In 2000 nam hij deel aan de Olympische Spelen, waar hij zilver behaalde individueel en vijfde werd in de teamcompetitie met Jos Lansink, Jeroen Dubbeldam en Jan Tops. In Nederlandse- en Wereldkampioenschappen wist hij in het verleden ook al meerdere medailles mee naar huis te nemen. 

Bron: Facebook Albert Voorn