Ludger Beerbaum heeft op deze uitspraak gereageerd en start zijn reactie met het uiten van zijn begrip voor deze beslissing. 

"Ik heb alle begrip voor het besluit van de Duitse hippische federatie van vandaag om de trainingsmethode van het aanraken van paarden te verbieden. Ook al zou, vanuit mijn standpunt, een meer gedifferentieerde aanpak mogelijk zijn geweest. De professionele toepassing van het aanraken is immers nog steeds niet relevant voor het welzijn van dieren volgens de gemeenschappelijke mening van de vereniging en vele topsporters. 

Na vele inspanningen van de Commissie voor opleidingsmethoden is het echter duidelijk geworden dat het door de complexiteit van de praktijk van het aanraken zeer moeilijk is om aan te geven waar de grens ligt van wat tot nu toe is toegestaan.

Voor de topsport betekent dit dat een toegepaste en erkende trainingsmethode komt te vervallen.  Als atleten en als vereniging zullen wij veel meer aan het grote publiek moeten uitleggen hoe wij er samen met onze paarden in slagen topprestaties te leveren." 

Bron: St-Georg