Het begin van de maand augustus stond vol in het teken van de Wereldruiterspelen in Herning. De dressuurruiters mochten hier de competitie starten, waarbij Dinja van Liere brons individueel behaalde in de Grand Prix Special. In de landencompetitie eindigde het Nederlandse dressuurteam op een knappe vijfde plek, waarmee ze een olympisch ticket claimden. Ook de para-dressuurruiters leverden uitmuntend werk, en slaagden er zelfs in om met teamgoud naar huis te mogen. Dit mede dankzij maar liefst drie maal een schitterende eerste plaats van golden girl Sanne Voets in de Grade IV. 

In het springkamp kwamen twee mindere berichtgevingen, met Ben Maher die omwille van fitheid problemen genoodzaakt was om zonder de Olympisch kampioen Explosion W af te zakken naar Denemarken, en ook Darragh Kenny moest zijn VDL Cartello terugtrekken wegens een veterinair probleem. 

Het Zweedse team gaf de concurrentie in Herning geen enkele kans, en sprong naar ongenaakbaar goud tijdens de Nations Cup finale. De ruiters in Oranje grepen vlak na hen wonderlijk zilver, op het podium gevolgd door het Britse team. WK-debutante van team NL, Sanne Thijssen, besloot na deze geweldige medaille om niet aan de start van de individuele finale te komen. Wie wel individueel nog voluit voor de prijzen ging, was Maikel van der Vleuten. Samen met Beauville Z NOP eindigde hij als derde, na nummer één van de wereld Henrik von Eckermann, en Belgisch talent Jérôme Guery.

Ook individueel liet Zweden geen marge. De niet te bediscussiëren nieuwe nummer één werd Henrik von Eckermann op de Belgisch gefokte King Edward! De Belgische Jérôme Guery stuurde zijn Quel Homme de Hus naar zilver, gevolgd door Maikel van der Vleuten en Beauville Z als bronzen finalisten.

De Zweedse wereldkampioen klom eerder die maand al voor het eerst naar de de kop van de Longines Ranking list, een positie die hij sindsdien niet meer van zich lief afnemen.

Ook het Europees Kampioenschap voor Ponies vond deze maand plaats. In het Poolse Strzegom behaalde het Nederlandse ponyteam daar brons in het springen, Sanne de Jong werd er tweede in de 4* eventing wedstrijd. De Nederlandse U25-amazones zorgden dan weer voor brons tijdens de landenprijs dressuur op het EK in Hongarije, en de Children deden het hier nog beter met een finaal zilveren medaille. Daarnaast nam de internationale jeugd het eveneens tegen elkaar op in Valkenswaard.

Nog meer sport was er met de CSIO5* Dublin Horse Show waar Nederland sterk vierde werd in de Nations Cup, de LGCT van Londen, de LGCT van Valkenswaard, en de CSI5* van Brussel. 

Op eigen bodem keken we halsreikend uit naar de Hippiade finales. Larissa Bijl wist daar bij de springcombinaties het 1.40m op haar naam te schrijven, en ook de mensport kwam in de kijker. In Valkenswaard werd eind van augustus nog de Blom Cup verreden.

Verder zagen we deze maand nog Pieter Devos' 17-jarige Apart van het springtoneel verdwijnen, nadat zijn officiële pensioen door de stal van Devos werd aangekondigd. De Duitse dressuuramazone Isabell Werth moest op haar beurt afscheid nemen van haar 28-jarige Olympische ruin Satchmo. Ten gevolge van een acute maagruptuur liet ook de slechts 9-jarige gekeurde hengst Cantona TN deze maand veel te vroeg het leven. Als laatste verloor de internationale springsport met Dirk Demeersman's voormalig talent en Wereldbeker winnaar, Tymoon van de Caloo Meerschen, nog een icoon op 26-jarige leeftijd.

De hippische wereld nam afscheid van Roelof "Roelie" Bril, en na een verschrikkelijk ongeval tijdens CSI Houten werd Leontine Ter Harmsel met uiterste spoed opgenomen in het ziekenhuis. 

Een overzicht van deze maand sluiten we positief af met de opname van Jur Vrieling en Long John Silver 3 in het Olympisch Kader, en het ontvangen van de gouden KNHS-speld door Nienke de Wolf.

Bron: Equnews