De selectiecommissie voor het WK Jonge Dressuurpaarden, bestaande uit Johan Hamminga, Alex van Silfhout en Janine van Twist, selecteerde eerder een goede groep paarden tijdens de eerste selectie. “We hebben deze week ruim zestig combinaties beoordeeld”, begint Johan. “In alle leeftijdscategorieën hebben we een aantal heel goede combinaties meegenomen naar de laatste observatie. We hebben ruiters en amazones kunnen selecteren met WK-ervaring, die paarden voorstelden met drie kwaliteitsvolle gangen. Dit zijn complete combinaties die wij met vertrouwen laten zien op het WK.”

Verbetering

De paarden die geselecteerd waren tijdens het eerste selectiemoment, liepen deze week de Preliminary Test in Ermelo. Deze selectie was eveneens het instroommoment voor de wildcards, deze paarden werden in de Final Test aan de selectiecommissie getoond. Na de proeven, was er ruimte voor een korte training. “Veel paarden hadden zich in de tussentijd heel goed ontwikkeld, dat heeft in onze selectie zeker een rol gespeeld. Het is nog drie maanden tot het WK, dus met combinaties die goed trainbaar zijn, kunnen we nog veel verbetering laten zien. We hebben in de aansluiteinde training duidelijk aangegeven waaraan gewerkt moet worden, maar ook wat al goed is. Helaas hebben we ook een aantal goede paarden moeten laten staan, omdat we vonden dat de verbetering tussen de eerste en de tweede selectie niet groot genoeg was.”

Vriendelijk beeld

Ook harmonie is een speerpunt voor de selectiecommissie. “We wilden tijdens dit selectiemoment zien dat de afwerking van de oefeningen goed was, maar hebben wederom streng geselecteerd op de vanzelfsprekendheid en ongedwongenheid. We willen een harmonieus beeld zien met lengte in de hals, verbinding naar de hand toe, lichtheid en losgelatenheid. Een vriendelijk beeld scoort op het WK en daar staan we als selectiecommissie volledig achter. De paarden moeten gelaten zijn en een natuurlijke bewegingsafloop hebben, maar toch met expressie door een proef lopen. We hebben hele goede paarden gezien die nog niet aan dit beeld kunnen voldoen en die we daarom niet hebben meegenomen naar de volgende selectie. Janine, Alex en ik liggen goed op één lijn, kunnen plezierig samenwerken en we hebben een goede groep, moderne en sympathieke paarden geselecteerd. De stap is echt verbeterd in de Nederlandse fokkerij, ook daarop hebben we streng gelet, omdat we die trend door willen zetten. Daarnaast zijn de wissels bij de zes- en zevenjarige paarden beter voor elkaar dan voorheen. Al met al, ga ik met vertrouwen naar het laatste selectiemoment.”

Geselecteerde paarden

Vijfjarigen

O’Toto van de Wimhof (v.GLOCK’s Toto Jr) met Renate van Uytert – van Vliet
Oberon (v.Kensington) met Daria Sushchinskaya
Obsession Taonga (v.Vitalis) met Lara van Nek
Og3Ne (v.Kingston Blue Hors) met Jaimy Jongman
Ohio (v.Kaiman) met Kirsten Brouwer
One Million (v.Vivaldi) met Robin Heiden
Opoque (v.All At Once) met Mette Sejbjerg – Jensen
Orange (v.Vitalis) met Dinja van Liere
Osibisa (v.Kardam’s Whisper) met Mara de Vries
Oxxi_Lena (v.Secret) met Annemijn Boogaard
Oz (v.Expression) met Jessica Thomas
Red Viper (v.Romanov) met Bart Veeze

Zesjarigen
Dark Rousseau (v.Dettori) met Kim Alting
Dutch Dream (v.Dream Boy) met Emmelie Scholtens
Everest (v.Especial) met Charlotte Fry
Nacho (v.Negro) met Charlotte Fry
Nalegro (v.Painted Black) met Charlotte Fry
Nashville SW (v.Secret) met Femke de Laat
Nero (v.Ferguson) met Bart Veeze
New Dreams (v.Jerveaux) met Adelinde Cornelissen
New Orleans (v.Blue Hors Farrell) met Diederik van Silfhout
No Nonsense D (v.Glamourdale) met Emmelie Scholtens
This is Naqueen (v.Trafalgar) met Kim Noordijk
Thomson Nirvana (v.Painted Black) met Jessica Thomas

Zevenjarigen
GLOCK’s Massimo (v.GLOCK’s Toto Jr) met Hans Peter Minderhoud
Hexagons Mr Magnum (v.Expression) met Thamar Zweistra
Mac Toto USB (v.GLOCK’s Toto Jr) met Danielle Heijkoop
Macbeth La (v.For Romance) met Febe van Zwambagt
Macenta M (v.Geniaal) met Nina van Mook
Magic Johnson van de Edcohoeve (v.Johnson) met Curro Benitez Sanchez
Majestic Taonga (v.GLOCK’s Toto Jr) met Lisa Wernitzig
Martinez (v.GLOCK’s Toto Jr) met Kimberly Pap
Mauricio (v.Total U.S.) met Michael Ruijgrok
Mauro Turfhorst (v.Zonik) met Dinja van Liere
Messy D (v.Dream Boy) met Fleur Prinsen
Mr. Toto Acb (v.GLOCK’s Toto Jr) met Julia Groenhart

Vervolg traject

Op dinsdag 16 juli vindt het derde selectiemoment plaats op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Tijdens deze selectie wordt de Final Dressage Test verreden. Na afloop van deze observatie worden de paarden bekendgemaakt die zijn geselecteerd voor het Wereldkampioenschap voor Jonge Dressuurpaarden op 4 t/m 8 september in Ermelo.


Bron: KWPN