Imponerende GLOCK’s Energy wint bij vijfjarigen

Marian Dorresteijn en Floor Dröge beoordeelden vandaag een groep van 14 vijfjarige paarden in Exloo. Zij gaven de hoogste punten aan de Hannoveraanse hengst GLOCK’s Energy (Escamillo uit Darina van De Niro). “Dit is een heel energiek paard met veel mechaniek en techniek in zijn beweging”, is Marian enthousiast. “Hij brengt het achterbeen goed onder en heeft veel buiging in de gewrichten. Hij beschikt over een mooi voorbeengebruik en schakelt heel goed, zowel in draf als galop. Dit paard beschikt over een krachtige stap. Deze is actief en heeft een goed ritme, maar hij mocht vandaag nog iets gelatener blijven voor nog hogere punten. Deze hengst beschikt over veel aanleg en werd mooi open voorgesteld, maar mocht nog wel wat stiller en constanter blijven in de aanleuning.”

NMK-merries

Astrid Reinders stelde de NMK-merrie Oriente van de Jacobshoeve (Tørvenslettens Sylvester uit Sastron van Salut le Bon, fokker G.J. Flierman uit Lettele) voor in Exloo. Met 81 punten liep deze merrie naar de tweede plek. “Dit is een imponerend, langgelijnd en hoogbenig paard met een sterke bovenlijn. Ze beschikt over een goede beentechniek en veel zelfhouding. De draf heeft veel expressie in het voorbeen en het totaalbeeld was mooi constant. Voor nog hogere punten, zou ze zich nog iets losser kunnen laten in de bovenlijn.”

Derde prijs

Twee paarden scoorden 80 punten met een 8 voor de totaalindruk en een 7,5 voor de harmonie. Deze paarden eindigden daarom ex-aequo op de derde plek. Een van hen is de NMK-merrie Oletaire (Ebony uit Gaia Bosksicht elite sport-dres IBOP-dres PROK van Westpoint, fokker C.J. Hoedemaker – Bos uit Zenderen), voorgesteld door Vai Bruntink. “Deze merrie is heel patent, met veel tritt in de benen en een actief bewegingsmechanisme. De draf blinkt uit door de takt en beentechniek, daarbij schakelt ze heel gemakkelijk. In galop springt ze mooi van de grond, daarin mag ze nog iets meer rek ontwikkelen. Deze merrie stond zeer goed aan de hulpen, maar zou nog iets meer open mogen blijven in de aanleuning.” Incognito-dochter O-Minka SB (Incognito uit K-Minka D-OC van Governor, fokker T. Postma uit Munein), eveneens een NMK-merrie, scoorde onder Wendy Kuiken hetzelfde puntentotaal. “Dit is een goed ontwikkeld paard dat de hals nog iets meer zou kunnen gebruik in de beweging. Ze draaft met veel veer, veel cadans en een mooi zweefmoment. De galop heeft veel balans, een goede techniek en veel vanzelfsprekendheid. In stap beschikt deze merrie over een goede ruimte en goede viertakt, daarin zou ze nog wat actiever kunnen blijven.”

Novell voert sterke groep zesjarigen aan

Novell (Sir Donnerhall I uit Flanell elite sport-dres IBOP-dres PROK van Apache, fokker B. Roerink uit Beilen) heeft haar talent niet van een vreemde. De moeder van deze elitemerrie werd onder Semmieke Rothenberger Europees Kampioen in de Grand Prix U25. Marian Dorresteijn en Floor Dröge waardeerden Novell in Exloo met 84 punten, met als hoogtepunt een 9 voor de stap. “Dit is een hoogbenige, elegante merrie. De stap is heel krachtig en zuiver, ook bij het oppakken. In draf beschikt deze merrie over een goede afdruk en is ze heel lichtvoetig. Ook in de zijgangen blijft ze mooi doortreden. De galop beschikt eveneens over een goed achterbeengebruik, daarin kan ze zich al gemakkelijk dragen. Deze merrie was mooi open in de aanleuning, stond goed aan de hulpen en voerde de oefeningen heel gemakkelijk uit. Ze sprong al hele goede wissels. Voor nog hogere punten, zou ze nog iets meer souplesse in de bovenlijn mogen tonen.”

Reservekampioene 2022

Vitalis-dochter Nanny Mc Phee (Vitalis uit Funfun EB elite sport-dres IBOP-dres PROK van Sorento, fokker Stal Ribbels B.V. uit Eibergen) scoorde eveneens 84 punten, maar werd door de ex-aequoregeling naar de tweede plaats verwezen. Fokker Judith Ribbels stelde Nanny Mc Phee voor, zij rijdt ook de moeder van deze NMK-merrie in de internationale Grand Prix. “Deze merrie is imponerend, zeker door haar bewegingsmechanisme. In draf toont ze veel expressie, schoudervrijheid, een mooie takt en goede verruimingen. Deze merrie beweegt met een goede houding, maar zou nog wat meer verbinding over de rug mogen maken. Dat zien we ook in de galop, waarin ze wel een hele mooie techniek heeft met prachtig gesprongen wissels. De stap is ruim, actief en goed in de takt.”

Gedragen Napoleon STH

I’m Perfect STH-zoon Napoleon STH (uit Ice Princess STH elite sport-dres IBOP-dres PROK D-OC van Davino V.O.D., fokker L.F. Nekeman en B. Nekeman – Alteveer uit Hasselt) deed onder Nicky Snijder niet veel onder voor de twee merries. Deze halfbroer van de premiehengst Opoque liep naar 83 punten en werd daarmee derde. “Dit paard blijft gedurende de proef goed op het achterbeen, waardoor hij met zelfhouding en met de schoft omhoog beweegt. De draf is gedragen, daarbij komt het achterbeen heel goed onder het lichaam. Ook in galop zagen we een goed achterbeengebruik en toonde hij al goed terug te kunnen komen op het achterbeen. De stap heeft lichaamsgebruik, een goede ruimte en een goed ritme. Dit paard stond goed aan de hulpen.”

Vriendelijk beeld

Romy van der Schaft reed Secret-dochter Nutopia (uit Herveld’s Utopia van de C elite EPTM-dres D-OC van Florencio, fokker G.A.J. Koeman uit Ommeren) naar de vierde plek met 80 punten. “Deze merrie werd met een mooie aanleuning en een vriendelijk beeld voorgesteld. Ze beschikt over veel front. De stap is actief met een goede overstap. In draf heeft deze merrie veel buiging in de gewrichten. Ze kan nog iets meer het zweefmoment oppakken in de verruimingen en de lengtebuiging verdient wat aandacht. De galop beschikt over heel veel balans en een mooie beentechniek. Daarin blijft ze ook al meer gedragen dan in de draf.”

Roman Empire aan kop bij vierjarigen

Met een 8,5 voor de galop, harmonie en totaalindruk wist Roman Empire (Romanov Blue Hors uit Zolena elite EPTM-dres sport-dres PROK van Sir Sinclair, fokker Stal Zogland uit Enschede) vanochtend de jury te overtuigen. Deze vierjarige hengst is KWPN-gefokt, maar goedgekeurd in Oldenburg en Hannover. “Dit is een imponerend paard om te zien”, begint Marian Dorresteijn, die samen met Hergen van Hall de vierjarige paarden beoordeelde. “Hij langgelijnd en grootramig met een mooi front en veel uitstraling. Bart stelde deze hengst op een keurige manier voor, hij stond heel goed aan de hulpen. In beweging heeft deze hengst een goede ruimte, veel souplesse en een mooi voorbeengebruik. In draf mag hij nog iets meer kracht ontwikkelen vanuit het achterbeen. De galop heeft een bergopwaartse tendens en blijft heel constant naar de hand toe. Daarbij heeft dit paard in zowel draf als galop een goede schoudervrijheid.”

Bergopwaartse Preston SB

Bordeaux-zoon Preston SB (uit Ulla Dolly elite pref prest PROK van Metall, fokker Stal Brouwer uit Gieten en N. & W. Pot uit Vergt-de-Biron) mocht vandaag de tweede prijs in ontvangst nemen. Deze hengst, gereden door Wendy Kuiken, is een kleinzoon van de bekende UTV-kampioene Dolly. “Dit is een langgelijnd paard dat stapt met veel ruimte en een goede taktzuiverheid. De draf heeft een mooi silhouet, hij loopt van nature goed met de schoft naar boven toe. Hij heeft een mooie bewegingsafloop, maar mag nog iets aan kracht ontwikkelen. Ook in galop zagen we dat dit paard van nature mooi bergop galoppeert, ook daarin mag hij nog iets meer afdruk ontwikkelen. Dit paard gaf een fijn beeld en werd correct voorgesteld.”



Bron: KWPN
F. ©: Foto4U - Persbericht