Dit is niet de eerste keer dat de FEI deze methode, waarbij het paard langdurig met een sterk gebogen nek wordt gereden, bestraft. Eerder kreeg de Braziliaanse eventingruiter Carlos Parro een gele kaart tijdens de Olympische Spelen in Parijs, maar deze sanctie werd pas enkele dagen na het incident uitgesproken, na bemiddeling door externe partijen en een open brief van dierenrechtenorganisatie PETA.

Onvolledige rapportage van misstanden

Opmerkelijk is dat de specifieke reden voor de waarschuwingen, namelijk het gebruik van Rollkur, niet duidelijk vermeld staat in de officiële documenten van de FEI. Waar andere vormen van paardermishandeling, zoals “overmatig gebruik van de zweep” of “kleinere gevallen van bloed”, expliciet worden beschreven, ontbreken deze details in de rapportage van de hyperflexie-incidenten. Volgens een woordvoerder van de FEI wordt de lijst van sancties momenteel automatisch gegenereerd door een database, waarin niet elke vorm van overtreding afzonderlijk wordt weergegeven. De organisatie overweegt nu of Rollkur expliciet moet worden opgenomen in de lijst van bestrafte handelingen.

Juridische implicaties en publieke druk

De sancties tegen Rollkur geven aan dat de FEI de techniek erkent als een vorm van paardenmishandeling onder Artikel 142 van het FEI-reglement. Tijdens de Olympische Spelen in Parijs gaf de FEI, als reactie op vragen vanuit de media, voor het eerst toe dat een paard “onnodig ongemak” had ondervonden door deze rijtechniek. Dit was een belangrijke stap in de definiëring van Rollkur als mishandeling, wat extra druk legt op de organisatie om strengere maatregelen te nemen en duidelijkere communicatie te hanteren.

Dressuur blijft een grijs gebied

Hoewel de FEI in de eventingdiscipline stappen onderneemt tegen Rollkur, lijkt de situatie in de dressuur minder transparant. Ondanks dat de techniek al jarenlang onderwerp is van felle kritiek van dierenwelzijnsorganisaties, blijven sancties in de dressuur zeldzaam en onduidelijk. In de afgelopen 12 maanden zijn er slechts zeven gele kaarten uitgedeeld in de discipline, zonder specifieke vermeldingen van hyperflexie. Tijdens de Grand Prix-dressuur in Parijs werden meerdere ruiters gewaarschuwd voor “blue tongue” (een symptoom van overmatige teugelspanning waarbij de tong van het paard blauw kleurt), maar deze waarschuwingen werden niet opgenomen in de openbare rapportages.

Gebrek aan transparantie

Het gebrek aan transparantie in de rapportage van overtredingen en waarschuwingen wekt bezorgdheid bij zowel dierenwelzijnsgroepen als de bredere paardensportgemeenschap. Het niet vermelden van bepaalde incidenten in de officiële documenten roept vragen op over de interne procedures van de FEI. Voorstanders van paardenwelzijn dringen er bij de organisatie op aan om een duidelijker en meer gedetailleerd sanctiebeleid te hanteren, zodat het publiek en de sporters precies kunnen zien welke handelingen als onaanvaardbaar worden beschouwd.

In reactie op de recente kritiek heeft de FEI toegezegd om haar meldings- en rapportagesysteem te herzien en te kijken hoe het gebruik van Rollkur en andere vormen van mishandeling beter in kaart kan worden gebracht. Voor nu blijft het echter een kwestie van afwachten of deze aanpassingen daadwerkelijk zullen leiden tot meer transparantie en strengere handhaving van de regels, zowel binnen eventing als dressuur.