Meteen mee
Het FEI heeft een draft van regelgeving wijziging gepubliceerd. Deze is opgesteld obv. input van nationale federaties
FEI wil bepaalde leveranciers gaan opdringen (zoals dataverwerkingsleveranciers)
Beperkingen voor laatavondrubrieken, op vraag van de IGA werden verworpen....
In lijn met het periodieke herzieningsbeleid van de FEI-regels ondergaat het reglement voor springsport volgend jaar een volledige revisie. Verschillende nationale federaties hebben van deze gelegenheid gebruikgemaakt om voorstellen in te dienen over uiteenlopende onderwerpen, zoals het gebruik van mobiele telefoons te paard, valpartijen en eliminaties, veterinaire keuringen en prijzengeldverdeling.
Op initiatief van onder andere de Ierse, Zweedse en Amerikaanse federaties, en de International Jumping Riders Club (IJRC), stelt de FEI wijzigingen voor in artikel 241.3.30 – beter bekend als de 'blood rule'. De aangepaste formulering luidt als volgt:
-
Art. 241.3.30: Kleine hoeveelheden bloed aan de flank van het paard leiden tot een officiële waarschuwing in de springsport.
-
Art. 241.3.31: Bij bloed in of rond de mond mag – bij lichte gevallen zoals een bijtwond – het paard verdergaan na spoelen. Bij herhaald bloedverlies volgt een waarschuwing. Bij twee of meer officiële waarschuwingen binnen twaalf maanden volgt een boete van CHF 1.000 en een automatische schorsing van één maand.
Andere geaccepteerde wijzigingen in de springregels
-
Meer paarden per ruiter op CSI-wedstrijden: Op voorstel van de Zwitserse federatie wordt het aantal toegestane paarden per ruiter verhoogd van drie naar vier.
-
Meldplicht bij gebruik van snelheidsonderdelen als training: Ruiters moeten vooraf melden als zij een rubriek van type A of C gebruiken als oefening. Niet melden betekent eliminatie – een voorstel van de Zweedse federatie dat is aangenomen.
-
Aanwezigheid bij veterinaire keuring: In kampioenschappen en finales moet de ruiter (of een aangewezen persoon) het paard voorstellen bij de keuring. De ruiter zelf moet wél aanwezig zijn; bij niet-naleving volgt een boete van CHF 2.000 – gedeeltelijk overgenomen van een Nederlands voorstel.
-
Regeling tweede ronde Grand Prix: Op voorstel van o.a. Brazilië, Zwitserland en de IJRC geldt nu dat alle ruiters zonder strafpunten terug mogen keren in de tweede ronde, ook als dit aantal hoger is dan in het programma voorzien.
Verworpen voorstellen
-
Beperkingen voor laatavondrubrieken: De International Grooms Association (IGA) en Grooms Consultative Group (GCG) vroegen om wedstrijden tussen 08.00 en 23.00 uur te houden, met minimaal 10 uur rust voor het paard. De FEI wees dit af, met de mededeling dat het al in de wedstrijdschema’s zit en dat sancties bij niet-naleving worden overwogen.
-
Gebruik mobiele telefoon te paard: Zowel Ierland als Nederland wilden het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden verbieden. De FEI wees dit af en stelde dat dit onder toezicht van officials valt.
-
Voorwaarden voor toelating tot FEI-wedstrijden: Oostenrijk vroeg de FEI om andere landen aan te moedigen vergelijkbare minimumvereisten (MER) op te stellen. De FEI wees dit verzoek af en benadrukte dat nationale federaties verantwoordelijk blijven voor eigen selecties.
Aanvullingen op het Algemeen Reglement van de FEI
Ook het Algemeen Reglement ondergaat wijzigingen. Enkele belangrijke punten:
-
Beperking prijsuitreikingen na 22.00 uur: Alleen de top drie hoeft na 22.00 uur nog op te komen bij prijsuitreikingen – een voorstel van de IGA en GCG dat wél is goedgekeurd.
-
Waarschuwingen en boetesysteem: Bij 2 waarschuwingen binnen 12 maanden volgt automatisch CHF 2.000 boete; bij 3 waarschuwingen CHF 3.000; bij 4 waarschuwingen CHF 4.000. Dit geldt voor alle disciplines, met extra aandacht voor jumping en mennen.
-
Uitrusting en hoofdstelregels naar aparte documenten: De FEI wil de regels voor tuigage loskoppelen van het sportreglement en overbrengen naar aparte documenten per discipline. Voor jumping geldt dit mogelijk vanaf 1 januari 2027.
-
Verplichte FEI-gecertificeerde leveranciers: Organiserende comités kunnen verplicht worden bepaalde dienstverleners (zoals dataverwerking) te gebruiken.
-
Gebruik van mobiele telefoons te paard opnieuw verworpen: Ook Zwitserland kreeg geen gehoor bij hun verzoek om mobiele telefoons op het paard te verbieden.
-
Hyperflexie niet expliciet opgenomen onder mishandeling: De Poolse federatie vroeg dit toe te voegen aan artikel 142, maar de FEI wil eerst wachten op verdere onderzoeksresultaten en werkgroepen.