Foto: Jur Vrieling aan het werk met Fiumicino van de Kalevallei

Alsharbatly was met het fokproduct van Geert De Sloover een van de drie finalisten in de barrage van deze rubriek die meetelde voor zowel de Longines Ranking als de Olympische Spelen. Fiumicino, gekend van onder het zadel bij Jur Vrieling waar hij bijna zeven jaar vertoefde, kon als enige van het hout afblijven en bezorgde zijn Saoedi-Arabische ruiter de hoofdwinst. 

Reflecterend op de eerste ronde merkte Alsharbatly op dat het parcours bijzonder uitdagend was. "Het was een heel groot parcours. Het was niet alleen een Wereldbekerkwalificatie, maar ook een Wereldkampioenschap en Olympische kwalificatie! Het niveau was erg hoog; ze konden in een klasse als deze niet lager gaan. Het parcours was heel groot, met slechts drie foutloze rondes. Het was moeilijk en groot!"


Over de uitdagende barrage merkte Alsharbatly op: "De barrage was ook erg groot en helemaal niet gemakkelijk. Maar het was in mijn voordeel dat het zo groot en moeilijk was gebouwd, denk ik." Als laatste aan de start observeerde hij de andere combinaties en zag dat beide een balk hadden laten vallen. "Ik wist dat ik niet zoveel risico hoefde te nemen door snel te gaan. Ik ging snel genoeg, maar veilig. Waarom zou ik mijn paard laten galopperen, wetende dat hij een foutloze ronde kan rijden, als het niet nodig is? Het weer is erg heet, dus de paarden voelen zich allemaal een beetje moe. Ik denk dat dat de reden is dat er niet zoveel foutloze rondes waren."

Angelos Touloupis was met de 8-jarige Kannandillo (Kannan) zes seconden sneller over de finish maar bekocht die snelheid met een springfout en daarmee de tweede plaats. Als laatste kwam de Italiaan Luca Coata aan het werk in de barrage. Hij had de Verdi TN dochter Holly del Rilate onder het zadel en besloot met de 9-jarige merrie op drie.

De KWPN'er Jonas (Dakar VDL) werd met Ivaylo Bonev zesde.  

Ondanks de moeilijkheid had Alsharbatly vertrouwen in zijn paard, Fiumicino van de Kalevallei. "Ik had veel vertrouwen in Fiumicino om foutloos te gaan. Fiumicino doet het echt heel goed met mij, onze samenwerking wordt steeds beter. Hij is een geweldig paard. We leren elkaar nog steeds kennen, maar het voelt als een goede match. We voelen elkaar heel goed aan. Hij doet het geweldig in de laatste wedstrijden. Het paard is in super vorm en ik vind hem echt geweldig."

 

Alsharbatly koos Fiumicino om te helpen kwalificeren voor de Olympische Spelen vanwege tijdsdruk door een recente blessure. "Ik moest me kwalificeren voor de Olympische Spelen. Omdat ik mijn sleutelbeen had gebroken, had ik geen tijd om me op mijn volledige bestand aan paarden te concentreren. Mijn belangrijkste paard voor de Olympische Spelen is Alamo (Ukato), maar Fiumicino staat zeker op mijn radar als reserve, naast Atome des Etisses (Mylord Carthago)."


Resultaten



Foto©: Tomas Holcbecher