Het tegenovergestelde bleek echter waar: de FN zit in moeilijke cijfers. "Het is duidelijk dat dit probleem al sluipend is ontstaan, waarschijnlijk ook zonder dat de toezichthouders het doorhadden," aldus Werth.

Financiële reserves aangesproken

Ook enkele prominente ruitersportfunctionarissen hebben zich voor het eerst publiekelijk uitgesproken over de financiële situatie van de FN. Klaus Roeser, voorzitter van de dressuurcommissie binnen het Duits Olympisch Comité, gaf aan dat het soms nodig is "om noodgedwongen aan de financiële reserves te komen". Dit werd door de FN gedaan door waardepapieren uit de reserves te verkopen. "Als je dit vaker in korte tijd moet doen," stelt Roeser, "moet er een alarm afgaan. Zeker bij de tweede keer had er ingegrepen moeten worden: hoe staan we ervoor, en wat kunnen we doen om te voorkomen dat het zo doorgaat?"

Directie zwaar onder vuur

De kritiek richt zich vooral op de directeur van de FN, Soenke Lauterbach, die al jarenlang de scepter zwaait. Volgens Roeser heeft Lauterbach in de loop der tijd een machtspositie verworven en "is er wellicht te veel vertrouwen gesteld in zijn uitspraken".

Toekomst bieden

Isabell Werth benadrukte het belang van de KNHS, vooral voor jong talent: "Het is cruciaal dat de bond de juiste structuren en middelen biedt om trainingsprogramma’s te financieren. Als we geen jonge ruiters kunnen opleiden, zal ons succes op de lange termijn in gevaar komen."

Beerbaum eist grote hervormingen

Ludger Beerbaum, Olympisch kampioen springen in 1992, drong aan op ingrijpende hervormingen binnen de FN. Hij vergeleek de uitdaging met het boren van "een dik, zwaar stuk hout". Beerbaum, een prominente paardenondernemer in Duitsland, betwijfelt of de huidige organisatie van de FN nog wel van deze tijd is, gezien het feit dat veel functionarissen "tien jaar ouder zijn dan ik". Hij vindt dat de organisatie dringend moet worden doorgelicht en volledig op de schop moet.