Waarom ook in de zomer een paard een deken nodig heeft ...

Waarom ook in de zomer een paard een deken nodig heeft ...

We spraken even met deken -expert Leon by Belise over het nut  van zomerdekens. "Paardendekens worden in de zomer meestal gebruikt om het paard te beschermen tegen insectenbeten, zoals vliegen en dazen. We hebben het dan over een vliegendeken." Maar er is meer nut !

Paardendekens beschermen je paard immers ook optimaal tegen verkleuring van de vacht. Hoewel het dier daar niet meteen last van zal ondervinden, is het onderliggend sowieso gewezen om eventuele overtollige UV blootstelling te limiteren, zeker als je paard weinig of geen schaduw heeft op de weide.

Paarden kunnen ook last krijgen van de UV-straling en met behulp van een katoenen zomerdeken blijft je paard koel en comfortabel. Je kunt deze zomerdekens ook gebruiken voor in de stal of tijdens transport.

Meer dan enkel een licht katoenen deken en vliegendeken?

Er is ook nog het eczeemdeken, dit dekt het lichaam en de hals van je paard volledig af met een luchtige, katoenen stof. Hierdoor voorkom je dat je paard gestoken wordt door muggen. Paarden met zomereczeem zijn allergisch voor de steken van de cullicoide mug, wat een vreselijke jeuk (eczeem) veroorzaakt. De deken voorkomt dit grotendeels wat voor het paard een erg prettige verlichting is.

Richtlijnen bij zomerse of lente-temperaturen

Geschoren paarden hebben een deken nodig. Maar welke deken heb je nodig bij welke temperatuur?

15 graden of warmer

Wanneer het 15 graden of warmer is, heeft je paard geen deken nodig. Deze temperaturen, veelal in de lente en zomer, zijn prima voor je paard zonder deken. Je kan er wel voor kiezen om een vliegendeken of zomerdeken op je paard te leggen. Dit kan ter bescherming tegen vliegen en UV-straling.

10-15 graden

Tussen de 10 en 15 graden kun je kiezen voor een dunne deken. Dit kan een 0 of 100 gram gevoerde deken zijn. Wanneer het veel regent, is het handig dat dit een waterdichte regendeken betreft.