Vuurwerkgids voor paardeneigenaren

Vuurwerkgids voor paardeneigenaren

Vuurwerk mag dan wel een mooie en feestelijke traditie op oudjaar zijn, de knallen zorgen bij dieren vaak voor een angstaanjagende nacht. Sinds 2020 werden de regels met betrekking tot het afsteken van vuurwerk in Nederland sterk verstrengd. Wij lijsten voor u op waar vuurwerk wel en niet mag worden afgeschoten, en sluiten af met enkele tips om jouw geliefde viervoeter veilig door de feestdagen te begeleiden.

Het vuurwerk debat wordt elk jaar heftiger, wat er twee jaar geleden voor zorgde dat de overheid de regels hierop sterk verstrengde. Nederland heeft onder andere vuurwerkvrije zones, en zones waar vuurwerk enkel op aanvraag mag worden afgestoken. Deze zijn terug te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening van je gemeente.

Voor een duidelijker zicht op waar de vuurwerkschitters al dan niet de lucht zullen mogen kleuren, kan je terecht op de site van de rijksoverheid.

Omgaan met vuurwerkangst bij paarden

In de aanloop naar oud en nieuw kan je al enkele stappen ondernemen om de nacht zo rustig en veilig mogelijk door te komen. Controleer bijvoorbeeld of je stal veilig genoeg is, en deze vrij is van zaken waaraan je paard zich in paniek kan verwonden. Staat je paard in de weide, verzeker dan dat de omheining veilig en stevig is en check even of er zich geen vreemde voorwerpen in bevinden. Je paard zal zich ook het meest op zijn gemak voelen bij zijn vaste weidemaatjes. 

Tijdens oudejaarsnacht zelf kan je volgende tips volgen:
  • Zorg voor afleiding door extra snacks te voorzien. Geef bijvoorbeeld een extra portie hooi, en verdeel deze over meerdere momenten en plekken in de stal;
  • Ook kan je, als je paarden dit gewoon zijn, de radio wat luider laten spelen. Kennen je paarden dit niet, laat ze er dn in de dagen/weken voor oudjaar alvast aan wennen;
  • Laat het licht aan in de stallen zodat de lichtflitsen gepaard bij de knallen minder opvallen;
  • Heb je twee of meerdere angsthazen naast of bij elkaar, doorbreek dan eenmalig wel deze routine door een rustig paard tussenbeide te zetten;
  • Spreek een regeling af met eventuele stalgenoten zodat er regelmatige controle van de paarden is.

Blijf daarnaast als paardeneigenaar zo rustig mogelijk. Jouw paard voelt makkelijk jouw stemming aan, dus hoe zelfverzekerder jij zelf bent, hoe rustgevender dit is voor je paard. 

Bron: paardenarts.n