Vijf paarden en veulen weggehaald uit modderweide in Noord-Brabant

Vijf paarden en veulen weggehaald uit modderweide in Noord-Brabant

Op haar website heeft het LID (Landelijke Inspectiedienst dierenwelzijn) bekend gemaakt dat het vijf paarden en een veulen heeft weggehaald in de gemeente Land van Cuijk. Ondanks de vele beloftes van de eigenaren, om droge ruimtes te voorzien voor de dieren, bleven de dieren in een modderwei vol mest staan. Het LID besloot de dieren in 'beslag' te nemen.

"Paarden die langdurig in het vocht staan, lopen risico op ziektes als rotstraal (hoefrot) en mok (huidontstekingen aan de onderbenen). Een gebrek aan een deugdelijke ligplek kan leiden tot een chronisch slaaptekort. De hoefdieren zijn ondergebracht bij een geheime opvanglocatie waar ze (medische) verzorging en tijdelijk onderdak krijgen. Alle kosten hiervoor verhaalt de rijksdienst op de eigenaars."

"De eigenaars hebben de laatste maanden na meldingen bij Meldpunt 144 geregeld bezoek gehad van de LID. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen, door de RVO opgelegde lasten en beloftes van de beklaagden tot verbetering, werd de situatie er niet beter op. Bij de laatste controles deed de beklaagde een poging door lagen schapenwol op delen van het weiland te leggen, maar dat was dweilen met de kraan open."

bron: inspeciedienst.nl