Vier redenen waarom paardrijden één van de gezondste sporten is

Vier redenen waarom paardrijden één van de gezondste sporten is

We hebben het allemaal al wel eens gehoord: "Paardrijden is geen sport, het paard doet al het werk!". Wij weten natuurlijk dat dit niet het geval is. Hierbij vier redenen waarom paardrijden net één van de gezondste sporten is!

In de eerste plaats zijn ruiters vaak buiten. Dit verhoogt je algemene weerstand en maakt je weerbaarder tegen ziektes wat in pandemie-tijden natuurlijk altijd mooi meegenomen is. 

Daarnaast is paardrijden ook goed voor je balans en coördinatie. In tegenstelling tot wat vele mensen denken, is paardrijden immers niet gewoon 'op een paard zitten'. Je moet jezelf rechtop houden en dat vraagt de nodige portie balans. Het is dan ook niet voor niets dat paardrijden gebruikt wordt als 'therapie' bij mensen met een psychomotorische handicap of tijdens een revalidatie. Bovendien wordt je coördinatie tijdens het paardrijden ook op de proef gesteld. Je moet je lichaam goed controleren en zeer nauwkeurige bewegingen maken aangezien je paard hierop zal reageren. 

Tijdens het paardrijden worden vrijwel alle spieren van je lichaam aan het werk gezet. Zelfs na jaren ervaring kan je nog spierpijn krijgen op plekken waarvan je niet wist dat ze bestonden. Paardrijden is dan ook de uitstekende sport om sterker te worden. Tegelijk worden je spieren ook gestretcht waardoor ze niet in volume zullen toenemen. Je zal dus wel strak worden, zonder er als een bodybuilder uit te zien. Met paardrijden kan je bovendien tot wel 600 kcal per uur verbranden. 

Ten slotte is paardrijden ook de ideale manier om stress te ventileren. Deze sport vraagt veel concentratie en is daardoor de ideale activiteit om je hoofd leeg te maken. Op je paard moet je ontspannen en je focussen op jezelf en op je paard. 

Bron: De Hoefslag