Waarom wedstrijden in onze buurlanden wel kunnen en hier (voorlopig) nog niet

Waarom wedstrijden in onze buurlanden wel kunnen en hier (voorlopig) nog niet
In België mag er sinds maandag weer competitie gesprongen worden. Hierbij wordt er zelfs geen onderscheid gemaakt tussen amateurs en professionelen. In Duitsland werden er al enkele weken concours voor professionals georganiseerd en daar mogen de amateurs ondertussen weer de ring in. Waarom is dit in Nederland niet mogelijk? Een kleine analyse...

Theo Fledderus publiceerde gisteren een column waarin hij zei dat de KNHS wel degelijk lobbyt om wedstrijden weer mogelijk te maken. Hij benadrukt bovendien dat de paardensport de enige sport is die tijdens de Coronacrisis aan de bak mocht blijven. Hij zegt dat hij zelf niet begrijpt waarom echte wedstrijd niet hervat mogen worden terwijl trainingen wel kunnen. (Lees de volledige column hier)

In onze buurlanden Duitsland en België mag er ondertussen wel weer competitie gesprongen worden. Duitsland was het eerste land dat zijn ruiters terug de ring liet betreden. De voornaamste reden dat de competitie hier zo snel hervat kon worden, lijkt verbonden met het hervatten van het voetbalseizoen. De Bundesliga werd snel hervat, terwijl voetbal zelfs een contactsport is. Net als in Nederland wordt er dus geen verschil gemaakt tussen contactsporten en niet-contactsporten. In Duitsland speelde dit in het voordeel van de paardensport, in Nederland is dit echter een nadeel. Ook is het al dan niet toelaten van wedstrijden in Duitsland geen bevoegdheid van de federale overheid maar van de deelstaten. Hierdoor kunnen regio's zelf beslissen wanneer wedstrijden weer mogelijk zijn. Enkele weken geleden schreven we een meer uitgebreide analyse over de hervatting van het wedstrijdseizoen in Duitsland, waarin nog enkele andere redenen aangehaald werden. 

In België zijn wedstrijden sinds maandag weer mogelijk. Hier wordt zelfs geen verschil gemaakt tussen amateurs en professionele ruiters dus vrijwel iedereen kan daar weer op wedstrijd aantreden. In tegenstelling tot in ons land en Duitsland, wordt er in België wel een verschil gemaakt tussen contact- en niet-contactsporten. Zo zijn voetbal, basketbal en judo daar nog steeds verboden maar mag paardrijden dus weer wel. Ruiters moeten hierbij natuurlijk wel de afstands- en gezondheidsmaatregelen respecteren.

Het feit dat wedstrijden in België wel kunnen plaatsvinden, lijkt dus vooral aan een andere aanpak van de overheid te liggen. In Nederland wordt er voorlopig geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende sporten, wat in België dus wel het geval is.