Valkenswaard moet epicentrum van paardensport worden...

Valkenswaard moet epicentrum van paardensport worden...
Valkenswaard moet dé paardenhoofdstad van de Benelux worden. De gemeente rekent de komende jaren minimaal op een verdubbeling van de ‘hippische boulevard’. De gemeente Valkenswaard wil vol inzetten op het aantrekken van de top van de internationale paardensector. Ook allerlei andere ontwikkelingen die daarbij aansluiten, moeten ruim baan krijgen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van advies- en ontwerpbureau BRO en ingenieursbureau Tauw, dat in opdracht van de gemeente is gemaakt.

Valkenswaard signaleert dat de landelijke overheid paardenhouderijen belangrijk acht voor het platteland. Bovendien wil de provincie de Brabantse paardensport op olympisch niveau brengen met topvoorzieningen voor wedstrijden en trainingen. Nu al is de springsport in Valkenswaard van wereldklasse en daarmee een trekker in een straal van 200 kilometer.  Vooral Tops werkt als een magneet op internationale paardenhandelaars, fokkers, ruiters en menners.

Privacy




Toch is dat niet de enige reden voor de komst van voornamelijk Australische en Amerikaanse ruiters: die komen ook omdat ze daar anoniem - zonder al te veel aandacht van pottenkijkers en media - kunnen trainen en werken. Voor alle aanpassingen aan het gebied verwacht de gemeente de komende jaren vele miljoenen nodig te hebben. Dat Valkenswaard zich de komende tien jaar focust op de paardenwereld moet tussen de 50 en 75 extra vaste banen opleveren en tussen de 100 en 225 seizoenswerkers. Ook verwacht Valkenswaard jaarlijks tienduizenden bezoekers extra. De gemeenteraad bespreekt de plannen de komende week