Stress bij paarden op transport: Beethoven biedt mogelijk de oplossing

Stress bij paarden op transport: Beethoven biedt mogelijk de oplossing

Mensen werken het liefst op stal met de radio zo luid mogelijk. Want zeg nu zelf: stallen mesten gaat nu eenmaal veel beter met je lievelingslied op de achtergrond. Maar wat vinden je paarden hier eigenlijk van? 

"Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op het gedrag van paarden", aldus een paardengedragstherapeute. "De voornaamste reden hiervoor is dat paarden nu eenmaal iets te duur zijn om echt mee te experimenteren", lacht ze. "De onderzoeken die wel zijn uitgevoerd, bieden nog niet voldoende resultaat om uitgebreide conclusies te trekken. Toch zijn er een paar resultaten uitgekomen die wel de moeite waard zijn om te bespreken". 

In 2013 deed de Universiteit van Hartpury een onderzoek naar de gemoedstoestand van paarden bij het luisteren naar verschillende genres. De paarden werden in vijf groepen onderverdeeld: elk van de groepen kreeg een ander genre muziek te horen (jazz, rock, country, klassiek en de laatste groep kreeg niets te horen). Het gedrag van de paarden werd geanalyseerd zolang ze naar de muziek luisteren. De paarden die geen muziek, klassiek of country te horen kregen, gedroegen zich niet heel anders dan normaal. De paarden die naar jazz en rock luisterden, waren alerter dan normaal. Rock en jazz lijken dus niet aan te raden als je 'rust' in je stal wil brengen. 

In 2016 onderzochten Franse onderzoekers van de Universiteit van Caen hoe de gemoedstoestand van paarden die aan klassieke muziek werden blootgesteld, veranderde. Er werd klassieke muziek afgespeeld terwijl de paarden door een hoefsmid behandeld werden. De paarden kregen ook klassieke muziek te horen tijdens het transport. Bij de hoefsmid werd er niet veel verschil opgemerkt, in de trailer echter wel. Paarden die in de trailer klassieke muziek te horen kregen, vertoonden duidelijk minder stressverschijnselen en leken meer op hun gemakt. 

Dat klassieke muziek geruststellend zou werken op paarden, werd ook tijdens een Pools onderzoek uit 2019 aangetoond. Ook deze onderzoekers kwamen tot de conclusie dat paarden die meer aan klassieke muziek worden blootgesteld, meer op hun gemak lijken te zijn. 

"Belangrijke kentekening hierbij is wel dat paarden ook wennen aan deze klassieke muziek", klinkt het. "Muziek kan dus niet als oplossing tegen stress gebruikt worden. Net als mensen zullen de paarden wennen aan de klassieke muziek. Het heeft dus geen zin om op stal de hele dag klassieke muziek te draaien. Op korte termijn kan het echter wel een positief effect hebben", aldus de therapeute. 

Dit wordt ook bevestigd door een ander Pools onderzoek uit 2015. Hierbij werd getest of renpaarden beter presteerden als ze aan muziek werden blootgesteld. Hoewel er maar een klein verschil was, bleek de groep paarden die blootgesteld werd aan muziek beter te presteren. Dit was geen blijvend effect: er trad gewennnig op waardoor de prestaties van beide groepen paarden al snel weer gelijklopend waren. 

"Muziek kan dus best gebruikt worden op tijdelijk de stress van je paard te verminderen maar het biedt geen blijvende oplossing. Wanneer je paard stress ervaart, is het van belang om naar het onderliggende probleem te zoeken", besluit de therapeute.