Provincie Gelderland mag paintball inzetten tegen niet-schuwe wolf na juridische goedkeuring

Provincie Gelderland mag paintball inzetten tegen niet-schuwe wolf na juridische goedkeuring
In een opmerkelijke juridische ontwikkeling heeft de provincie Gelderland toestemming gekregen om paintball in te zetten tegen een niet-schuwe wolf in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Na een langdurig juridisch geschil, waarin eerdere plannen herhaaldelijk werden afgekeurd wegens onvoldoende onderbouwing, heeft de rechtbank Midden-Nederland nu ingestemd met het gebruik van verfkogels. Dit besluit volgt op zorgvuldige overwegingen en de inbreng van een gerenommeerde wolvengedragsdeskundige, die het gebruik van paintball als het meest geschikte afschrikmiddel heeft geïdentificeerd.
Achtergrond
Het oorspronkelijke plan van de provincie Gelderland om zogenaamde 'niet-schuwe wolven' in het nationale park te confronteren met verfkogels stuitte op felle weerstand van de Faunabescherming. De rechtbank had de provincie eerder tot twee keer toe teruggefloten, omdat de motivering voor het gebruik van paintball onvoldoende duidelijk was. Echter, na uitgebreid onderzoek, waarbij een wolvengedragsdeskundige werd geraadpleegd, heeft de rechtbank nu de noodzaak van paintball als afschrikmiddel bevestigd.

Wolf met probleemgedrag
De aanleiding voor deze controversiële maatregel was het gedrag van een niet-schuwe wolf in het nationale park. Bezoekers werden geconfronteerd met situaties waarin de wolf zich ongewoon dicht bij mensen begaf, wat leidde tot bezorgdheid over de veiligheid van het publiek. In oktober 2022 liep de wolf vlak langs een gezin dat fietsen had geparkeerd, en in november 2022 rende een wolf een langere tijd achter een fietser aan in het park.

Om de rechtbank te overtuigen van de noodzaak van paintball, heeft de provincie een wolvengedragsdeskundige geraadpleegd. Deze deskundige heeft herhaaldelijk waargenomen dat een wolvin in het park afwijkend gedrag vertoont, zoals het benaderen van fotografen en zelfs fietsers en wandelaars. Volgens de deskundige zou dit gedrag, dat steeds brutaler wordt, een serieus gevaar kunnen vormen voor de openbare veiligheid.

Belangrijk precedent
De provincie beschouwt deze uitspraak als een belangrijk precedent voor toekomstige rechtszaken, met name die gericht zijn op zogenaamde 'probleemwolven'. Probleemwolven worden gedefinieerd als niet-schuwe wolven die zich niet laten afschrikken. De gedeputeerde voor natuur, Harold Zoet, benadrukt het belang van deze maatregel om de wolf zijn natuurlijke gedrag te laten hervatten en tegelijkertijd de veiligheid van het publiek te waarborgen.

Hoewel de uitspraak momenteel praktisch niet van direct belang is, gezien de ontheffing slechts een week geldig is en er momenteel geen meldingen zijn van wolven met niet-schuw gedrag, benadrukt Zoet het belang van voorbereiding. De betreffende wolf, die aanleiding gaf tot de overweging van paintball, wordt vermoedelijk niet meer in leven aangetroffen. Desalniettemin beschouwt de provincie deze uitspraak als een voorbereiding op mogelijke toekomstige situaties met betrekking tot wolven en publieke veiligheid.