Probeer eens iets nieuws... Yoga met je paard

Probeer eens iets nieuws... Yoga met je paard
Probeer af en toe eens iets nieuws…. Dat moeten ze gedacht hebben bij manege de Eendenkooi in het Zuiderpark te Den Haag. Hier wordt sinds kort Yoga & Mindfeeling met de paarden georganiseerd. We weten dat yoga en mindfulness voor de juiste ontspanning zorgt. Je krijgt er zelfs als bedrijf vandaag de dag subsidie voor als je Yoga en mindfullness op de werkvloer implementeert.

 

Yoga wordt dan ook op vele verschillende manieren en op verschillende plekken aangeboden, maar met paarden, dat is nog een onbekende. Hoe zijn ze hier zo er op gekomen dit te gaan doen? Gemma van Steekelenburg, bestuurslid bij de Eendenkooi vertelt.

 

‘Bij ons op de manege werken wij op verschillende manieren met de paarden. Ze worden ingezet voor paardrijlessen, er wordt grondwerk en freestyle met ze gedaan en onze paarden worden ingezet bij paardencoaching’. Dit laatste is een manier die sterk in opkomst is. Hierbij is de actie vooral mét het paard en niet op het paard. Het is een ervaringsgerichte methodiek die mensen confronteert met zichzelf. Het gaat er niet persé om dat het paard iets moet doen voor de persoon die gecoacht wordt, maar dat het paard er eigenlijk vooral ‘is’ voor de coachee.

 

Gemma vertelt verder: ‘Paardencoaching heeft voor ons weer nieuwe wegen geopend. Door dit bij ons op de manege aan te bieden ontmoeten we  mensen die vergelijkbare acties met paarden weer net even anders doen. Het levert altijd weer mooie ervaringen op. Zo is Yoga & Mindfeeling ontstaan. Een andere manier om met de paarden mensen in hun hart te raken.‘

 

Wat gebeurt er precies als je een sessie meemaakt van Yoga & Mindfeeling met de paarden? ‘Yoga & mindfeeling met de paarden combineert een aantal zaken: ontspannen oefeningen met paarden in de nabijheid doen terwijl je buiten bent. Omdat we een open én overdekte rijbak hebben kan dit 365 dagen per jaar. Na de oefeningen gaan we contact maken met de paarden door ze aan te raken. Zo ben je een ochtend voor jezelf én voor de natuur bezig.

 

Er zijn verschillende vormen van Yoga, welke wordt gebruikt in deze actie? ‘Het gaat om  Do-In yoga, een oosterse bewegingsvorm die erop is gericht om je eigen energie beter te gaan voelen en te laten stromen. Met staande oefeningen in de rijbak combineren we het strekken van de meridianen in het lichaam, zelfmassage en ademhalingstechniek. Dit zorgt voor een verbeterde energiecirculatie, balans in de energiestroom en ontspanning voor lichaam en geest. Pascale Verbeeck onze Do-in yoga instructeur vind het heel leuk om op bijzondere plekken yoga les te geven.’

 

En de wat is dan de rol van de paarden? ‘De paarden staan los in de rijbak en doen ieder op hun eigen manier mee. Zij zijn meesters in het aanvoelen van energie. Zodra er een verandering in houding, beweging of energie optreedt, wordt hier op gereageerd en dat kan iedere keer op een andere manier zijn. Iedere yogasessie is daarom uniek en kan heel bijzondere momenten opleveren.’

 

En dan gaan we daarna contact maken met de paarden? ‘Ja dat klopt! Met mindfeeling gaan we heel bewust met de paarden aan het werk. Mindfeeling combineert mindfulness met contact maken en vertrouwen. Er is geen sprake van dwang of dominantie, maar van communicatie en samenwerking. Door heel bewust het paard over zijn hele lichaam zacht aan te raken en daarbij goed te luisteren naar wat het paard daarover te zeggen heeft met zijn gedrag en lichaamshouding, ontstaat er een contact dat gebaseerd is op vertrouwen en respect. Daarbij beïnvloeden we met de zachte aanrakingen het zenuwstelsel wat in de huid zit en werken we aan het verminderen van spanningen, het opheffen van blokkades en het vergroten van het zelfbewustzijn.

Door dit heel mindful te doen zorgen we voor ontspanning voor zowel het paard als voor onszelf. Ingrid Winia, de begeleider van dit gedeelte van de ochtend, combineert verschillende technieken en biedt zo een verrassende interactie tussen paard en mens.‘

 

Wil je ook eens een sessie Yoga & Mindfeeling met de paarden meemaken? Of wellicht met je bedrijf gebruik maken van de subsidieregeling en dit tussen de paarden gaan doen? Check dan de agenda op de website http://www.eendenkooi.nl voor de volgende datum!