Onrust bij het Holsteiner Verband: 40 fokkers ondertekenen open brief

Onrust bij het Holsteiner Verband: 40 fokkers ondertekenen open brief

Harm Sievers trok zich onlangs terug uit zijn ambt als adviseur van het bestuur en in reactie op die beslissing van Sievers hebben nu zo'n 40 fokkers een open brief aan het bestuur ondertekend. Ze dringen aan op meer democratische vertegenwoordiging in het bestuur. Ze halen aan in de brief dat twee huidige leden van het algemeen bestuur tegelijk ook nog functies uitoefenen in hun district én in de ledenraad wat gedrachsrichtlijnen van goed bestuur niet nastreeft. 

"Geachte dames en heren

Wij, de fokkers, leden, afgevaardigden en vrienden van het Holsteiner paard, volgen de huidige ontwikkelingen bij het Holsteiner Verband e.V. met grote bezorgdheid. Het aftreden van het bestuurslid Harm Sievers heeft een grote discussie losgemaakt onder de fokkers. Voorts hebben ook geëngageerde leden van de Vergadering van Afgevaardigden aangekondigd hun ambt neer te leggen. 

De verkiezingsresultaten van de leden van de Vereniging in de afzonderlijke mandistricten in het kader van de laatste bestuursverkiezingen hebben slechts zeer beperkte aandacht gekregen.

De functies van bestuur, mandistrict en afgevaardigden worden gelijktijdig uitgeoefend door de samenvoeging van 2 zittende bestuursleden. Aangezien de kwijting van het bestuur door de vergadering van gedelegeerden geschiedt, worden de statuten van het Holsteiner Verband ad absurdum genomen.

De GOOD GOVERNANCE-richtsnoeren voor gedragsregels worden niet volledig nageleefd. Op grond hiervan moeten zowel ere-functionarissen als voltijdse werknemers hun besluiten ten behoeve van de vereniging en haar dochterondernemingen nemen zonder rekening te houden met overwegingen van buitenaf, d.w.z. persoonlijke belangen of voordelen. In het verleden werd een opvallend groot aantal veulenaankopen door Hengsthaltungs GmbH gedaan door ambtenaren van het Holsteiner Verband - met name door leden van de Vergadering van Afgevaardigden. Naar onze mening is een gedetailleerd onderzoek van de algemene feiten noodzakelijk.

Sinds 2018 heeft het Holsteiner Verband 3 voorzitters, 20 bestuursleden en in totaal 5 directeuren. Talrijke berichten in de vakpers hebben de reputatie van het Holsteiner Verband ernstig geschaad. Het aantal leden van de vereniging, het aantal geregistreerde fokmerries en het aantal geregistreerde veulens vertonen al jaren een scherpe daling. De afgelopen 20 jaar hebben zich in de internationale paardenfokkerij belangrijke veranderingen voorgedaan. Andere stamboeken hebben enorme vooruitgang geboekt met behulp van Holsteiner genetica, maar het Holsteiner Verband helaas niet.

Het in de statuten van het Holsteiner Verband verankerde gedelegeerdenstelsel, waaraan de rechten van de Algemene Vergadering zijn overgedragen, bevordert de beïnvloedingsmogelijkheid van het betrekkelijk kleine aantal gedelegeerden en maakt het voor de leden moeilijk invloed uit te oefenen op de koers van hun vereniging of sluit hen bijna uit.

Wij roepen alle organen van het Holsteiner Verband onmiddellijk op om alle leden van het Holsteiner Verband de mogelijkheid te geven om via rechtstreekse verkiezingen (grassroots-democratie) deel te nemen aan de fokkerij en de economische continuïteit van het Holsteiner Verband.

Voor het voortbestaan van het Holsteiner Verband lijkt het ons essentieel dat de leden eensgezind en doelgericht vorm kunnen geven aan de toekomst van hun vereniging." 

Het Holsteiner verband reageerde al op de open brief. "We willen deze discussie voeren op de ledenraadsvergadering van 15 december, daarvoor nodigen we onze leden van harte uit." 

Bron: Züchter Forum