Aiko Paridaen: "Hogere studies combineren met topsport zou meer ondersteund moeten worden"

Aiko Paridaen: "Hogere studies combineren met topsport zou meer ondersteund moeten worden"

Aiko Paridaen is amper twintig jaar oud maar maakt al furore op wereldniveau. Met haar eerste Grand Prix winst toen ze nog maar veertien jaar oud was, lanceerde zichzelf in het internationaal circuit. Aiko is bijna elke week terug te vinden op de grootste concours van de wereld. Een full time job zou je denken. Niets is minder waar, want Aiko is ook nog eens studente Business Management aan de London School of Economics. Ze vertelde aan Equnews onder meer hoe ze dit allemaal kan combineren en de weg naar de top die ze op zo'n jonge leeftijd aflegde.  

"Ik heb momenteel vier paarden en die staan allemaal bij Sea Coast Stables in Hamme. Daar volg ik ook trainingen bij Gudrun Patteet. Ik heb enorm veel respect voor haar en voor wat ze allemaal al bereikt heeft in de paardensport", gaat Aiko van start. Door de trainingen van de Belgische wereldtopper Gudrun Patteet te volgen is Aiko veel competitiever geworden vertelde ze. "Gudrun heeft echt een competitieve ruiter van mij gemaakt. Ik ga dan ook regelmatig mee met haar op wedstrijd. Zo was ik de afgelopen twee weken ook in Valence aanwezig met haar." 

Nelson Pessoa 

"Ik ben begonnen met paardrijden toen ik zes jaar oud was. Vanaf mijn twaalfde begon ik mee te doen aan competities. Niemand in mijn familie had ervaring in de paardenwereld en ik heb eigenlijk de kneepjes van het vak vooral geleerd van Nelson Pessoa", aldus Aiko. Met zo'n Oympische klepper van formaat aan haar zijde maakte Aiko al snel haar debuut tussen de wereldtop. "In La Baule heb ik op mijn veertien jaar deelgenomen aan de 1* Grand Prix én die ineens ook gewonnen. Dat blijft zonder twijfel één van mijn mooiste herinneringen. Alles wat ik tot nu toe bereikt heb in de paardensport heb ik te danken aan Pessoa." 

Dreamhorse Hilfiger  

De negenjarige Hilfiger laat al sterk van zich horen met Aiko in het zadel. Ze hoopt dan ook dat hij haar nog heel ver zal brengen in de sport. "Mijn huidige toppaard is Hilfiger. Hij is nu negen jaar oud, een ideale leeftijd dus. Ik heb hem van Koen de Waele gekocht begin vorig jaar. Hilfiger is de volle broer van History van T' Ameldonk Z, waarmee Estee Bomere succesvol is bij de scholieren." Met dit paard kon Aiko al twee landeprijzen rijden voor de Young Riders en al een paar mooie klasseringen bemachtigen op het 1.45m niveau. "Hilfiger is echt mijn toppaard voor de toekomst. Ik hoop samen met hem nog enige tijd verder te kunnen evolueren en dan zien we wel wat de toekomst brengt." 



Plannen, plannen, plannen 

Aiko studeert Business Management aan de London School of Economics, die tot één van de top 30 universiteiten ter wereld behoort. "Deze studie is volledig online beschikbaar. Dat is super want het laat mij toe om toch aan een prestigieuze universiteit te studeren en tegelijk de paardensport op een degelijk niveau te blijven beoefenen." Om die twee dingen te combineren moet Aiko strakke planningen maken voor zichzelf. "Elke week is anders voor mij. Het hangt allemaal een beetje af van wanneer ik les heb en op concours moet gaan. Meestal probeer ik mijn dagplanning rond mijn studies te maken en dan tussendoor mijn paarden te rijden. Ik heb een ongelooflijk team achter mij en topfaciliteiten tot mijn beschikking op Sea Coast Stables. Dus dat helpt allemaal wel enorm!" 

Een sprong in het diepe 

De keuze om zware studies te starten in combinatie met de sport is eentje waar veel moed voor nodig is. Hoewel het niet makkelijk is, zou Aiko het zeker aan alle andere jonge ruiters aanraden om de stap te nemen. "Aan iedereen die nog twijfelt, zou ik het absoluut wel aanraden. Dit is niet alleen belangrijk om jezelf verder te ontwikkelen als persoon, maar een studie in het hoger onderwijs kan ook een enorm voordeel zijn voor later als je toch besluit om verder te doen met de paardensport. Je weet nooit wat de toekomst zal brengen. Een topruiter moet vandaag niet alleen goed kunnen paardrijden maar ook op een bewuste en doordachte manier met zijn sport omgaan." 



Taboe doorprikken 

Jonge wereldtoppers zoals Eve Jobs en Jennifer Gates zijn maar enkele voorbeelden van ruiters die de sprong hebben gewaagd om hogere studies te combineren met topsport. Het is een moedige keuze waar veel meer begrip voor zou moeten zijn volgens Aiko. "Er zijn tal van voorbeelden in onze sport die hogere studies hebben gedaan en de paardensport toch op hoog niveau doen. Dit is ook iets wat beter ondersteund zou moeten worden en minder als taboe moet bekeken worden. Het is niet dat je per se moet kiezen tussen het één of het ander. Je kan gerust beiden doen en dan later nog zien wat de volgende stappen zijn. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf gaan, dus hard werken en toewijding zijn absolute vereisten om zo'n combinatie te doen werken." 

Toekomstmuziek  

"Het is moeilijk om te voorspellen wat de toekomst zal brengen", gaat Aiko verder. "Ik ben al ongelooflijk gelukkig met waar ik al geraakt ben en wat ik al bereikt heb in de paardensport. Als je mij tien jaar geleden zou gezegd hebben dat ik landeprijzen en GP's zou rijden én dat ook nog eens op de mooiste concours van Europa, dan zou ik dat toen nooit geloofd hebben!" Je leert niet alleen veel bij over de paarden. De sport is voor Aiko zo veel meer dan dat. "Het voordeel van de paardensport is dat je over zoveel meer leert dan alleen maar over paarden. Dus of ik er nu in blijf doorgaan of niet, ik ga ongelooflijk dankbaar zijn met wat ik geleerd heb en de mensen die ik heb leren kennen", besluit Aiko. 

Bron: Equnews