Nederlandse Sportraad adviseert over lange termijn financiering binnen de topsport

Nederlandse Sportraad adviseert over lange termijn financiering binnen de topsport

Met uitstekende topsportprestaties in het land, blijft het belangrijk om ook aan de toekomst te denken, ook binnen onze paardensport. De Nederlandse sportraad haalt de groeiende invloed van commercie op de sport en de niet optimale omstandigheden voor atleten qua salariëring en toekomstperspectief na de sportcarrière aan, een brengt een advies uit. 

De Nederlandse Sportraad (NLsportraad) wil inzetten op een toekomst waarin de Nederlandse topsportsector een aantrekkelijk investeringsklimaat creëert voor eerlijke financiers, en meerwaarde heeft voor de samenleving op het gebied van gezondheid, welzijn en economie.

Voorzitter Marjolein Bolhuis: "Je kunt de topsport in ons land zien als een huis dat er aan de buitenkant mooi uitziet, we halen bijvoorbeeld veel olympische medailles, maar de fundering brokkelt af. We hebben te maken met integriteitsproblemen en topsport wordt steeds vaker gefinancierd door buitenlandse miljardairs of investeringsmaatschappijen. Maar die investeerders bepalen zo op hun manier hoe de sport in Nederland eruitziet, waarin geïnvesteerd wordt én waar de jeugd zich in ontwikkelt. Daarom adviseren wij om nu fundamentele veranderingen door te voeren zodat we straks een topsportsector hebben die toekomstbestendig is georganiseerd en gefinancierd. We roepen de rijksoverheid op om keuzes te maken".

Dit zijn de stappen die volgens de Sportraad genomen kunnen worden om dit te realiseren:

Versterken van de Topsportsector: Er moet geïnvesteerd worden in het versterken van de infrastructuur en organisatie van de Nederlandse paardensportsector. Dit omvat het professionaliseren van sportorganisaties, het verbeteren van bestuursstructuren en het waarborgen van een transparante en integere bedrijfsvoering.

Opleidingsprogramma's voor Talenten en Professionals: Richt een 'conservatorium voor sport' op waar talenten, topsporters, bestuurders, coaches en trainers een hoogwaardige opleiding kunnen volgen. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van zowel sportieve als bestuurlijke competenties binnen de sport.


Veiligheid in de Topsport: Er moet gezorgd worden voor een veilige omgeving voor topsporters en fans. Dit omvat maatregelen zoals het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van de sporters, het bieden van veilige sportfaciliteiten en het handhaven van veiligheidsnormen tijdens wedstrijden en evenementen.


T
oegankelijkheid van Topsport voor het Publiek: Een breed scala aan paardensportevenementen moet toegankelijk zijn voor het publiek, bij voorkeur via openbare kanalen. Dit bevordert de betrokkenheid van het publiek bij de sport en maakt het mogelijk dat zoveel mogelijk mensen de Nederlandse paardensport kunnen volgen en ondersteunen.


Algemene financiering:
De huidige financiering van topsport brengt risico’s met zich mee voor de toekomstbestendigheid van topsport. Het advies luidt daarom dat de rijksoverheid overheidsfinanciering garandeert voor langere periodes dan vier jaar zodat topsportorganisaties en topsporters daarop kunnen rekenen. Die topsportmiddelen moeten op termijn worden verdeeld door een onafhankelijke organisatie met expertise op het gebied van topsport. Ook loterijfinanciering moet op termijn vervangen wordt door gegarandeerde, directe overheidsfinanciering. Gokbedrijven zullen dan geen financiers meer zijn van de topsport in Nederland. 


Dit advies genaamd 'De opstelling aan de top. Advies over een toekomstbestendige organisatie en financiering van topsport' is overhandigd aan minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Bron: persbericht Nederlandse Sportraad