Algemene Vergadering FEI: dit werd er besloten over het Olympisch format en kwalificatiesysteem Parijs 2024

Algemene Vergadering FEI: dit werd er besloten over het Olympisch format en kwalificatiesysteem Parijs 2024

Op de Algemene Vergadering van de FEI in Antwerpen, werd vandaag het Olympisch format met drie paard-ruitercombinaties per team en het kwalificatiesysteem voor Parijs 2024 goedgekeurd. Het voorstel van de FEI voor het kwalificatiesysteem voor de Olympische Spelen van 2024 moest met voorrang worden bekeken voor goedkeuring. 81 nationale federaties stemden voor, terwijl 15 tegen het voorstel stemden. Een ander belangrijk onderwerp waarover gestemd werd, was het veelbesproken Olympische formaat van drie paard-ruitercombinaties per team. 70 nationale federaties stemden voor het drie-per-team formaat en 30 tegen.

In de aanloop naar de algemene vergadering van de FEI werden de nationale federaties en belanghebbenden geraadpleegd over het voorgestelde kwalificatiesysteem voor Parijs 2024. De deadline werd vastgesteld op 15 oktober. Maar schokkend genoeg dienden slechts acht van de 136 aangesloten nationale federaties schriftelijke feedback in over het Olympische format, ondanks het feit dat het onderwerp zowel voor als na de Spelen in Tokio zwaar werd besproken. 

Enkele van 's werelds topruiters zoals Steve Guerdat, Ludger Beerbaum, Mclain Ward, Nick Skelton en Rodrigo Pessoa behoorden tot degenen die hun kritiek hebben geuit over het systeem dat op de Spelen werd ingevoerd, met drie paard-ruiter combinaties per team en geen drop-score. Dit leidde tot een aantal gebeurtenissen die bij iedereen twijfels deden rijzen over het welzijn van het paard. Het FEI Jumping Committee stemde ermee in om de Olympische formule met drie paard-ruiter combinaties per team te respecteren.  

Eerder deze week op maandag, ging de Zwitserse ruiter Steve Guerdat naar Antwerpen om de nationale federaties toe te spreken op de vergadering die plaatsvond in de aanloop naar de Algemene Vergadering van de FEI om de aanwezigen aan te moedigen niet te stemmen voor de formule van drie teamleden zonder drop-score. Maar ondanks deze boodschap van een van 's werelds beste ruiters, stemden de nationale federaties voor teams van drie en voor het voorgestelde kwalificatiesysteem voor Parijs 2024. 

Klik hier om de volledige FEI wrap-up van de Algemene Vergadering te lezen