Limburgse serie-mishandelaar weer in overtreding: Politie haalt tientallen dieren weg

Limburgse serie-mishandelaar weer in overtreding: Politie haalt tientallen dieren weg

De Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) heeft in overleg met de rijksdienst RVO en in samenwerking met de wijkagenten van Echt-Susteren en het Team Surveillance Honden van de politie wederom flinke hoeveelheden dieren in bewaring genomen bij een bekende dierenverzamelaarster.

Op het erf in de gemeente Echt-Susteren troffen de diensten in een ernstig vervuilde woning en vervallen schuren afgelopen dinsdag vele tientallen slecht verzorgde en gehuisveste honden, kippen, katten, enkele pony’s en een pasgeboren veulen aan. Ook op aangrenzende weilanden stonden verwaarloosde pony’s en paarden. Alle dieren zijn meegenomen naar geheime opvanglocaties waar ze goed gehuisvest en (medisch) verzorgd worden. De eigenares draait op voor alle gemaakte kosten en krijgt een proces-verbaal wegens verwaarlozing, waarna het OM zich over de zaak buigt.

Hardleers

Het is bepaald niet voor het eerst dat de LID en de politie op het adres hebben ingegrepen. In 2021 werd na vele waarschuwingen en door de RVO opgelegde lasten ook al eens een forse partij verwaarloosde dieren in bewaring genomen. Ook toen ging het om honden, katten, kippen, paarden en pony’s. Daarna besloot de erfbewoonster te beginnen aan een nieuwe dierenverzameling, waarna de lasten en boetes wegens verwaarlozing zich wederom opstapelden. Afgelopen zomer kreeg de bewoonster voor de zaak in 2021 door de rechter een houdverbod opgelegd. Dit is wegens een aangetekend hoger beroep nog niet in werking getreden en heeft de verdachte er blijkbaar niet toe aangezet om alsnog te stoppen met haar activiteiten.

Houdverbod

Begin dit jaar is een nieuw, veel strenger houdverbod ingevoerd in Nederland. Anders dan bij het oude verbod gaat hier geen opschortende werking vanuit als een veroordeelde in hoger beroep gaat. Ook kan de rechter dit verbod voor een veel langere termijn opleggen, in de schrijnendste gevallen zelfs levenslang.

bron: Dierenbescherming.nl