KNHS zal vernieuwingen in de wedstrijdsport invoeren

KNHS zal vernieuwingen in de wedstrijdsport invoeren

De KNHS manager wedstrijdsport, Gerard Arkema, presenteerde op de ledenraadsvergadering van de KNHS de vernieuwingen van de wedstrijdsport. En dat zijn er behoorlijk wat: onder andere het verbeteren en aanpassen van dressuurproeven, het instapniveau van de springsport, de benoeming van de klassen in het springen en de indeling van de wedstrijdcategorieën. Er werd ook veel aandacht gegeven aan de coronacrisis en de gevolgen voor de paardensport. 

Als manager wedstrijdsport is Arkema zelf nauw betrokken bij het vernieuwde programma. Enkele belangrijke punten die Arkema noemt zijn de volgende: 

- Het verbeteren en aanpassen van van verschillende dressuurproeven. Deze aanpassingen gaan in op 1 april 2022, dan zullen ook de dressuurproeven app en het    dressuurproevenboekje vernieuwd zijn. 

- Het instapniveau bij het springen gaat omlaag waarbij rubrieken vanaf 30 centimeter uitgeschreven kunnen worden. Ook komt er een andere benoeming van de      klassen, deze worden op hoogte aangeduid. Voor de springruiters staat er daarnaast een springsport abonnement op het programma, waardoor deelnemen aan      wedstrijden flexibeler en goedkoper wordt. Springruiters kunnen binnenkort via een abonnement per maand een combinatie aan- of afmelden. Als je een paard één of twee keer wil uitbrengen, dan betaal je slechts voor een maand. Of heeft een paard bijvoorbeeld een wedstrijdpauze van twee maanden, dan kun je dit via je telefoon simpel doorvoeren en betaal je die maanden niet. 

- Indeling van wedstrijdcategorieën wordt eenduidiger: nationale wedstrijden, subtop, breedtesport. 

Toezichthouder dressuur

Ook werd er aandacht gegeven aan de evaluatie van de toezichthouder in de dressuursport. Die evaluatie zullen ze afronden in december. Arie Hoekstra, voorzitter van regio Zuid-Holland hield een pleidooi om in de evaluatie ook rekening te houden met de toepasbaarheid voor wedstrijdorganisaties. 

Digitalisering verbeteren 

Verder gaf Arkema aan dat er voor de KNHS naast een hele boel andere uitdagingen, ook het verbeteren van de digitalisering op het programma staat. Verbetering van de funcionaliteiten en performance van Mijn KNHS is een belangrijk speerpunt. Daarnaast is de verwachting dat rond 2022 een nieuw knhs.nl gepresenteerd kan worden en werkt de KNHS op dit moment mee aan een digitaal paardenpaspoort. 

Lid geld en startpassen geïndexeerd

Door de coronacrisis die de sport behoorlijk inperkte afgelopen jaar, zijn alle tarieven van de KNHS de afgelopen jaren niet meer zoals gewoonlijk geïndexeerd. Voor volgend jaar komt die inflatiecorrectie wel. Dat wil zeggen dat in de praktijk er een verhoging van 5O eurocent zal zijn op het lidmaatschap en een verhoging van het tarief van de startpas met 1 euro per jaar over deze periode. 

Bron: KNHS