KNHS voert wijzigingen springreglement door

KNHS voert wijzigingen springreglement door

Per 1 april 2017 wordt een aantal wijzigingen in het springreglement doorgevoerd. De belangrijkste wijzigingen worden in dit bericht toegelicht. Het volledige nieuwe springreglement én een uitgebreide uitleg over alle wijzigingen is als PDF-bestand beschikbaar.





De belangrijkste wijziging voor wedstrijdorganisatoren is dat het inschrijf- en prijzengeld wordt vrijgegeven. Daarnaast zijn enkele wijzigingen overgenomen die ook door de FEI zijn ingesteld. Zo mag bij het losrijden geen grondlijn meer achter de hindernis liggen, moeten springrubrieken in alle gevallen opgesplitst worden bij meer dan 100 deelnemers en zijn de eisen waaraan achterbeenbeschermers bij deelname aan jonge paardenrubrieken moeten voldoen herschreven.

Kleding en harnachement
Voor wat betreft kleding en harnachement is het volgende gewijzigd:

  • Tijdens outdoorwedstrijden kan de deelnemer in alle gevallen kiezen voor zomertenue;

  • Bij het gebruik van een pelhambit is het gebruik van een kinketting omkleed met rubber of leer verplicht;

  • De afbeeldingen van de toegestane bitten, hoofdstellen, neusriemen en sporen zijn uit het springreglement gehaald en vanaf nu opgenomen in één document dat geldt voor zowel dressuur, springen als eventing;

  • Het gebruik van een bodybandage bij het paard is toegestaan, mits deze is gecontroleerd door de toezichthouder op het voorterrein.


 

Handicap tijdens finales
Tijdens finales kunnen alle klassen met elkaar in handicap gereden worden (dat was voorheen twee klassen), mits er wordt gereden over hetzelfde parcours. Ook de beperking over het aantal te starten deelnemers in een finale is geschrapt.

Stijlbeoordeling klasse B
Bij de stijlbeoordeling in de klasse B is het onderdeel Algemene verzorging (de totale verzorging van deelnemer, paard/pony en harnachement) vervangen door Algemene indruk. In dit onderdeel wordt meegenomen: 'happy athlete, kleding, harnachement en verzorging paard'. Rijstijljuryleden bij het springen worden in 2017 bijgeschoold, onder andere op dit onderdeel.

Het volledige reglement is hier terug te vinden.