Kevin Thornton: "Ik zou nooit een paard doodslaan"

Kevin Thornton: "Ik zou nooit een paard doodslaan"
De Ierse ruiter Kevin Thornton (28) ontkent vandaag alle beschuldigingen dat hij zijn paard heeft geslagen tot hij dood was tijdens een wedstrijd in Frankrijk.

De in Zwitserland gebaseerde ruiter gaf een gedetailleerde uitleg over alle gebeurtenissen rond de dood van Flogas Sunset Cruise in Cagnes-sur-Mer gisteren.

'The Irish Field' sprak deze ochtend met zowel Kevin Thornton als de eigenaar van het paard Vinnie Duffy en zijn beiden met droefheid vervuld na het verlies van het paard en de commentaar op sociale media.

Kevin Thornton zei: "Ik ben al heel mijn leven bezig met paarden. Ik zou nooit een paard doodslaan. Ik heb dat niet gedaan en ik zou het ook nooit doen. Ik ben niet zo'n persoon."

"Ik was ook niet gedurende drie uur aan het rijden zoals op sociale media wordt gezegd. Ik heb hem maximum 15-20 minuten gereden voor hij neerviel. Mensen lijken hem te verwarren met de andere schimmels die ik meeheb, aangezien ik hen eerder ook aan het rijden was," aldus Kevin.

Vijf maand geleden kreeg Thornton het tienjarige paard op stal om te rijden van Vinnie Duffy.

De vandaag wel bekende eigenaar van Ballina en sportpaarden fokker, Vinnie Duffy, zei: "Ik ben diep bedroefd met het verlies van dit paard. Daarnaast vind ik het ook zeer erg dat Kevin zo belasterd wordt. Er zijn ook onwaarheden die als feiten worden gezien."

"Het is helemaal verschrikkelijk. Kevin heeft drie schimmels. Ik voel me zo slecht voor hem, het is verschrikkelijk wat er verteld wordt. Het laatste in de wereld dat ik zou toelaten is het mishandelen van paarden. Paarden zijn ons leven en onze zaken hier en ik denk dat wij het behoorlijk goed doen. Ik was niet ter plaatse. Ik was 500km verder naar paarden aan het kijken. Ik ben heel erg geraakt door het verlies van dit paard, hij was erg getalenteerd en ik heb veel geld aan hem besteed. Ik ga vanavond nog naar de wedstrijd om te kijken wat daar aan de hand is. Ik ben geschokkeerd en heb medelijden met Kevin, die zo aangevallen wordt. Kevin is een goede jongen."

"Ik heb hem gekozen om de paarden te rijden en heb hem geholpen om in deze harde wereld door te blijven gaan. Hij is een jonge Ier die in het buitenland leeft en er het beste van probeert te maken. Ik probeerde om hem te helpen. En daarnaast had hij ook nog eens een goede week op deze wedstrijd met heel goede resultaten."

"Ik zou nooit enige mishandeling van paarden goedkeuren. Ik hoop om de autopsie resultaten van het paard te krijgen en te ontdekken wat er juist gebeurd is met hem. Tot dat de volledige feiten bekend zijn, zouden mensen geen conclusies mogen trekken. Er gaat veel foute informatie rond, dat is vreselijk" sluit Vinnie Duffy af.

Kevin Thornton benadrukte dat hij zes paarden meenam naar de Franse wedstrijd. Alle paarden reisden goed en waren in goede conditie toen ze aankwamen.

"Ik kreeg Flogas vijf maanden geleden onder het zadel. Vinnie vertelde me dat hij tegendraads kon zijn en we probeerden om hem aan de gang te houden. Ik heb super veel tijd met hem besteed en heb veel werk in hem gestoken." aldus de Ierse ruiter.

"Hij ging super goed op de wedstrijd. Hij sprong de eerste dag foutloos. De tweede dag sliep hij een beetje voor de eerste sprong en ging hij twee keer omhoog in de ring, maar hij sprong foutloos. Dat is nu eenmaal hoe hij is. Ik longeerde hem altijd om hem op te warmen en dan begon ik hem te rijden, dat leek hem beter af te gaan. Ik had gepraat met Vinnie en hij zei dat ik hem op de renbaan moest rijden, zodat hij voorwaarts werd. Ik galoppeerde met de twee andere schimmels en zij waren heel blij om dit te mogen doen." wist hij Irish Field nog te vertellen.

"Daarna nam ik Flogas naar de grote galoppiste, waar een gedeelte open was gesteld voor de ruiters. Hij deed normaal, maar deed wat moeilijk aan de ingang, ik sloeg hem een of twee keer om hem voorwaarts te krijgen. Dat was de eerste keer ooit dat hij slagen kreeg. Hij ging ervandoor en ik probeerde hem tegen te houden en bleef kalm. Toen hij vertraagde, joeg ik hem een beetje op met mijn teugels en draaide ik terug naar de ingang waar iemand op me wachtte met een dressuurzweep. Ik reed hem normaal gezien enkel thuis met een dressuurzweep. Hij sprong bijna op de jongen. We gingen naar de ander piste. Hij ademde niet zwaar of snel. Hij voelde heel raar aan onder mij, ik stapte af en op het moment dat ik dat deed, zakte hij door zijn knieën. Ik nam het zadel af en riep voor een dierenarts. Ik belde Vinnie om hem te vertellen wat er gebeurde." vervolgde Thornton

"Ik praatte met de organisatie en zij zeiden dat ik mocht blijven. Ik wou vertrekken, ik voelde mij niet goed om te rijden na al de gebeurtenissen. Ze zeiden dat dit geen enkel probleem was, ze waren er 100% akkoord mee. Later las ik op internet dat ze mij hebben weggestuurd. Dat hebben ze niet gedaan. Ik mocht blijven als ik wou, maar dat wou ik dus niet." zei Thorton nog over het bericht dat de organisatie op Facebook plaatste.

"Ik ben al heel mijn leven bezig met paarden en ik zou nooit zoiets doen zoals een paard doodslaan, zo ben ik niet en dat is niet wat er gebeurd is. Er is geen enkele kans dat zoiets in mijn leven zou doen, ik ben niet zo'n persoon," concludeerde de Ierse springruiter.