Jorince Verwimp: "Rio 2016 is mijn grote doel"

Jorince Verwimp: "Rio 2016 is mijn grote doel"
De 20-jarige Jorinde Verwimp werd eind december uitgeroepen tot het ‘VLP Talent van het jaar’. Daarnaast behaalde zij ook een bronzen medaille op het EK bij de Young Riders en volgde ze zichzelf op als Belgisch kampioen. Tijd voor een interview met dit super talent. Chris Coessens nam niet alleen pen en papier mee, maar ook zijn fototoestel.

Je staat op de 1ste plaats in de FEI Youth Dressage U25 World Ranking. Hoe kwam je dat te weten?
Een paar vrienden stuurden mij opeens een bericht om te zeggen dat ik eerste sta op de wereldranglijst, ik dacht WAT??? dat kan niet! Ik kon het niet geloven! Echt een fantastisch gevoel!

Hoe reageerden ze bij jou thuis?
Mijn vader zat toen op dat moment in Hong Hong, dus ik belde hem op en hij had het denk ik ook niet verwacht, mijn moeder was helemaal in de wolken net zoals ik.

Jorinde VerwimpWat maakt Tiamo of “Timmie” zo een goed paard waardoor jij deze prestaties kan leveren?
Timmie heeft gewoon zo’n fantastisch meewerkend karakter waardoor hij tijdens de proef altijd het beste van zichzelf geeft. Hij heeft een goede techniek piaffe passage waardoor we op dit niveau extra hoog op scoren.

Welke dingen wil je nog bereiken met hem?
Mijn droom is om met hem in Rio te rijden volgend jaar. Ik weet dat dat er in zit als alles mee zit. Het is en blijft een levend dier dus hem gezond houden is het allerbelangrijkste. Dit jaar wil ik de overstap naar de Grand Prix maken. Het hangt er vanaf hoe snel dit zal lukken en of we ons dan kunnen proberen te kwalificeren voor het EK bij de Seniors dit jaar.

Wie zie je als eventuele opvolger van Timmie?
Ik heb nog niet meteen een opvolger klaarstaan. Ik heb nog een aantal lichte tour paarden en een 7-jarige die ik samen met mijn vader verder aan het opleiden ben. Ik rijd sinds kort Pari Lani in de GP U25, als het met hem goed loopt zal ik hem ook internationaal gaan starten.

Jorinde VerwimpHoe belangrijk is Anky in jouw carrière en wat zijn jouw taken bij haar op stal?
Ik heb tot 2 jaar geleden altijd bij mijn vader getraind en heb dus van hem het meeste al geleerd. Anky heeft me dat extra beetje gegeven dat me naar die topscores doet rijden, de ‘fine tuning’ wat heel belangrijk is om bij de top mee te kunnen rijden. Mijn taken bij Anky op stal is voornamelijk rijden, gemiddeld 7 paarden per dag. Ik heb 2 paarden van mezelf daar staan, Timmie en Arie Sollenburg. Verder help ik Anky’s paarden losrijden voor zij gaat rijden en rijdt ik ook haar paarden als ze er niet is samen met nog een andere stalruiter.

Je bent lid van het VLP Talentenplan, welke meerwaarde is dit voor de Belgische ruitersport en voor jezelf?
Ik denk dat het een super organisatie is omdat ze lessen aanbieden bij Anky, (zo ben ik er ook terecht gekomen). Ik denk dat de Belgische dressuursport daar ook heel erg veel aan heeft. Het niveau in België is de laatste jaren ook enorm aan het groeien. Ik hoop dat we deze stijgende lijn aan kunnen houden, dan ziet de toekomst er veelbelovend uit.

Wat is jouw ultieme droom in de sport?
Mijn droom is om een keer Olympische Spelen te rijden. En mijn droom prestatie? Een finaleplaats! (glimlach)