Je paard optimaal onderhouden tijdens Corona? Tips van Paardenosteopaat Jelle Hoorens

Je paard optimaal onderhouden tijdens Corona? Tips van Paardenosteopaat Jelle Hoorens

Heel wat ruiters en amazones trainen momenteel thuis. Daarom zullen we de komende weken met trainers enkele oefeningen lanceren, maar spraken we ook met paarden osteopaat, Jelle Hoorens. Over het belang je paard goed te onderhouden. "Waarom gaat ons paard steeds in letsel? Trainen we onze paarden verkeerd?" We moeten ons alvast geen zorgen maken om onze lieftallige, edele viervoeters te besmetten met COVID-19 of zelf besmet te raken door dierlijk contact. Nu je mogelijks meer tijd hebt om te spenderen met je paard zijn hier alvast enkele tips om het je paard zo aangenaam mogelijk te houden. Het antwoord is simpel doch zeer complex, namelijk VARIATIE.

Eerst zou ik graag het belang willen benadrukken waarom een paard in letsel gaat door het aanwijzen van de meest voorname oorzaak. Ervan uitgaand dat het paard steeds op de CORRECTE manier wordt getraind, dewelke de grootste voorwaarde is – en eigenlijk oorzaak nummer 1 - waarbij men zich telkens dient te laten begeleiden door een trainer die expert is in het trainen van paarden in de desbetreffende discipline, maar nog belangrijker in de dressuur!

De eerste oorzaak voor een paard in letsel komt namelijk door verkeerde training, wat gemakkelijk voorkomen kan worden. Maar welke oorzaken triggeren die letsels?

1. Spierpijn

Ook spierpijn heeft verschillende oorzaken. Verkeerde belasting, materiaal zoals slecht passend zadel of hoofdstel, te sterke ruiterhand, verkeerde bit, onevenwichtig dieet, overbelasting, trauma, ziekte, …

Spieren hechten aan op beenderen. Vele rugspieren hechten aan aan de wervelkolom. Indien een spier continu in contractie is zoals bij verzuring en training waarbij te weinig momenten van totale ontspanning worden aangeboden, gaan de wervels ook in letsel/blokkade en het paard zal vaak elders compenseren. Vitamine E is een antioxidant en zorgt voor aanmaak rode bloedcellen. Vit. E zal in combinatie met selenium een belangrijke rol spelen tegen verzuring veroorzaakt door de opstapeling van afvalstoffen.

Magnesium zorgt voor energievoorziening en dat spieren niet gaan verkrampen. Ook zorgt magnesium er inderdaad voor dat je paard kalmeert INDIEN er een tekort is. De uitleg is simpel: door aanvulling van het tekort zal het paard zijn spieren kunnen ontspannen en als resultaat zelf ook kalmer worden. Het is géén wondermiddel dat bij elk paard toe te passen is zoals vaak aangenomen wordt.

Een bloedtest is als een spiegel voor het paard. Het biedt uitsluitsel en is sterk aangeraden om periodiek te laten uitvoeren.

Hoe ontstaan spierknopen? Dit komt namelijk omdat de spierfilamenten actine en myosine (welke samentrekking van spieren mogelijk maken) niet meer beweeglijk in en uit elkaar kunnen schuiven. Lees meer over hoe je spierpijn kan elimineren met dryneedling en osteopathie op  paardenosteopaat.be

2. Trauma

Door een val in de weide, vastrollen in de stal, tegen een staldeur lopen, trap van een ander paard, accident in de vrachtwagen/trailer,…

 
  Lees Ook: Gudrun Patteet: "Deze COVID-19 crisis doet ons beseffen dat niet alles zo maar normaal is..."

 

3. Ziekte

Verschillende pathologieën kunnen als resultaat geven dat het paard in letsel gaat, waarbij het uiterst belangrijk is de dierenarts als eerste te contacteren, en later pas een osteopaat na herstel. Deze oorzaken zijn vaak sterk met elkaar verbonden.

In het volgend artikel zal ik meer uitweiden over variatie binnen de training van het  paard aan de hand van enkele oefeningen zodat jouw paard soepel blijft.

Ik raad jullie aan om bij twijfel steeds een expert in te schakelen. Liever voorkomen dan 
Het is onze missie als paardentherapeuten om iedere paardenliefhebber te informeren en helpen zijn/haar doelen te bereiken!