"In Frankrijk en Duitsland wordt veel toleranter omgegaan met het afschieten van wolven"

"In Frankrijk en Duitsland wordt veel toleranter omgegaan met het afschieten van wolven"


Terwijl de wolf zich in Nederland steeds meer thuisvoelt, verliezen veehouders meer dieren. De eerste twee maanden van dit jaar al 53. De BoerBurgerBeweging (BBB), de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, wil er een einde aan maken.


"Zijn er hier ook jagers in de zaal?", vraagt Rik Loeters vanaf het podium tijdens zijn eerste toespraak sinds de verkiezingen. Hij was als lijsttrekker voor de BBB in Gelderland succesvol: de partij won met 24 procent van de stemmen. De wolf was een belangrijk onderwerp in de campagne."Zodra de wolf een landbouw- of hobbydier aanvalt - en laten we hopen dat het daarbij blijft - zijn wij van mening dat er direct de nodige maatregelen genomen moeten worden. En dan praten we niet over paintball balletjes." Loeters' uitspraak kan op applaus rekenen in de zaal vol BBB'ers. Veehouders hebben steeds meer last van de groeiende groep wolven in Nederland.

De wolf valt binnen de EU onder de habitatrichtlijn, wat betekent dat het een beschermde diersoort is. De BBB haalt echter aan dat in andere Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk, wolven wel afgeschoten worden. Arie Trouwborst, hoogleraar Natuurbeschermingsrecht, legt uit dat er aan drie voorwaarden moet worden voldaan om een wolf toch af te schieten. In de eerste plaats moet er een doel zijn, zoals het voorkomen van schade aan vee. Dat doel moet bovendien niet op een andere manier bereikt kunnen worden. Het afschieten mag tot slot ook geen afbraak doen aan de gunstige staat van de instandhouding van de populatie en net dat laatste punt is ingewikkeld. 

Er wordt geschat dat er in Nederland 30 tot 40 wolven zitten. De vraag is dus wanneer er ooit van een 'gezonde populatie' gesproken kan worden. Het Europese Hof van Justitie heeft hierover nog geen duidelijke uitspraak gedaan, waardoor niemand eigenlijk precies weet hoe het zit.

Ondanks die juridische onduidelijkheid organiseert Zweden regelmatig wolvenjachten en ook de Fransen en Duitsers schieten wolven af. In Duitse deelstaten is dat het geval wanneer de wolf vee aanvalt, of als er een gevaar dreigt voor de mens. In Frankrijk gaan ze verder: daar mag elk jaar 19 procent van de wolvenpopulatie worden afgeschoten, ter bescherming van grazende schapenkuddes. Kanttekening hierbij is wel dat er in Duitsland en Frankrijk meer wolven zijn, waardoor de Europese Commissie wellicht iets toleranter is. 
BBB'er Kemperman vindt dat echter geen reden om stil te blijven zitten. "Het is een schitterend dier, maar Nederland is gewoon te klein. Als actief beheer een confrontatie met Europa gaat opleveren, dan moet dat maar. Wij vinden niet dat we op voorhand op de stoel van de rechter moeten gaan zitten."


Bron: NOS