Har van de Venne: "Paardrijden is opleren, dat heeft met dwang niets te maken..."

Har van de Venne: "Paardrijden is  opleren, dat heeft met dwang niets te maken..."

Nadat Anky Van Grunsven en oa. Sarah Pesie hun mening hebben gedeeld over de kritiek op de paardensport, heeft nu ook Trouw een reportage over de sport gepubliceerd. Oa. Dominique Filion en steward Har van de Venne komen aan het woord.

Van de Venne deed tijdens Jumping Amsterdam toezicht op het paardenwelzijn bij het losrijden. Critici vrezen dat het bit tegen het gevoelige gehemelte van het paard prikt en dierenwelzijnsorganisaties hekelen het gebruik van het bit, de sporen, de zweep en kinketting.

Volgens de steward begrijpen critici niet hoe het spelletje wordt gespeeld met paarden. "Soms moet je streng zijn." vertelt hij, en legt meteen de link met het ouderschap. "Als mijn kinderen geen huiswerk maken, moeten ze ook om zes uur naar bed. Je wilt die paarden iets leren, dat heeft met dwang niets te maken."

Dierenarts Julia Ridder voegt daar aan toe dat het klinkklare onzin is dat paarden in de sport voortdurend pijn lijden. "Nee, een bit is niet zonder risico. Een aansteker kan ook verkeerd gebruikt worden. Maar het is het stuur van de ruiter. Het kan inderdaad zijn dat het paard de tanden ontbloot door spanning in de kaakspieren. Elke grimas betekent wat anders."

bron: Trouw