Good to know: zoveel calorieën verbrand je daadwerkelijk met paardrijden!

Good to know: zoveel calorieën verbrand je daadwerkelijk met paardrijden!


Volgens een Amerikaans onderzoek, dat verschillende disciplines binnen het paardrijden bestudeerde om te bepalen hoeveel energie er wordt verbruikt, is paardrijden meer dan alleen een beetje zitten.

Voor het onderzoek legden twintig ruiters drie rijtesten af: een rit van drie kwarter waarin stap, draf en galop werden afgewisseld, een reiningproef en een cuttingproef. Ze droegen tijdens deze testen een telemetrische gasanalysator. Hun hartslag, ademhalingsfrequentie, pulmonaire ventilatie, zuurstofverbruik en koolstofdioxideproductie werden gemeten.</p>

Uit het onderzoek kwam dat het energieverbruik en de hartslag hoger waren bij reining en cutting, dan bij het stap-draf-galop ritje. De onderzoekers concludeerden dat het onderzoek nieuwe informatie verschafte over de intensiteit van oefeningen tijdens het paardrijden en over de verschillen tussen verschillende disciplines.

Dr Dennis Sigler, een professor aan de Universiteit van Texas en een van zijn studentes, Colleen O’Reilly werkten samen met drie andere onderzoekers aan deze studie.

“We weten allemaal dat paardrijden een goede oefening is”, aldus Sigler. “Als je gedurende drie kwartier in stap, draf en galop rijdt, verbrand je al zo’n 200 calorieën. Als je iets doet wat meer inspanning vraagt, zoals reining of cutting, dan kun je zelfs zeven calorieën verbranden per minuut, gedurende de tijd dat je rijdt.”

Volgens Sigler moeten ruiters die aan cutting en reining doen meer intensieve arbeid in een kort tijdsbestek doen, terwijl het stap-draf-galop ritje in totaal meer calorieën verbrandt. De uitkomst van het onderzoek suggereert dat als je meer intensievere gangen rijdt, zoals (midden)draf en galop, je al gezondheidsvoordeel kunt halen uit wekelijks paardrijden.

Sigler geeft ook aan dat paardrijden een optie kan zijn voor mensen die andere sporten, zoals bijvoorbeeld joggen, niet aankunnen. “Sommige mensen hebben gewrichten die het hardlopen niet aankunnen, maar als ze kunnen paardrijden en 400 calorieën op een dag verbranden, is dat ook heel goed”, zegt Sigler.

“Paardrijden is ook een mooie manier om obesitas bij kinderen aan te pakken. En dan hebben we het therapeutische aspect van paardrijden nog niet eens gemeten.” Hoe het qua energieverbruik met ‘onze’ Dressuur gesteld is werd niet onderzocht.


Bron: Dressuur. nl