Kathalijne Visser: "Paarden kunnen ook wel eens een slechte dag hebben"

Kathalijne Visser: "Paarden kunnen ook wel eens een slechte dag hebben"


Honden die kunstjes doen in circussen kunnen volgens haar niet meer. Maar paardensport en therapie met inzet van dieren ziet ze niet snel verdwijnen. Kathalijne Visser (50), de donderdag geïnaugureerde lector mens-dier interacties van Aeres Hogeschool in Dronten wil dat er meer richtlijnen komen hoe mensen moeten omgaan met dieren. ,,Een paard kan ook een slechte dag hebben.”

De eerste lector die specifiek kijkt naar de relatie tussen mens en dier geeft het 3-jarige paard Nina op dierendag een aai over de bol, in de stallen van Aeres Hogeschool in het buitengebied van Dronten. Niet alleen deze dag mag er wat Visser betreft meer aandacht zijn voor de belangen van dieren. Ze gaat onderzoeken doen over de relatie van mensen met paarden en honden en start binnenkort met onderzoek naar hoe paarden reageren tijdens therapiesessies met mensen met een beperking.

Therapie met dieren is hot. Kan dit na uw onderzoek nog?

,,Zeker, mensen lijken veel baat te hebben bij zulke trainingen en ik verwacht niet dat het meteen niet meer mogelijk is. Bij dieren die in het circus kunstjes doen, is dat anders. Therapie met dieren kan veel betekenen voor mensen met gedragsproblemen en autisme. Ze worden er rustiger van en krijgen meer zelfvertrouwen. Vaak geven mensen die verstand hebben van gedrag van mensen zulke trainingen, terwijl ze niet precies weten hoe dieren werken. Het heeft een grote toekomst en neemt snel toe. Kijk ook naar de hulphonden die er zijn. Het is alleen de uitdaging het goed te laten werken, voor mens én dier.”


Hoe kan dat onderzoek gedaan worden? Het is lastig een dier een enquête in te laten vullen.

,,We moeten onder meer observaties van het gedrag maken, letten op gezichtsuitdrukkingen en de hartslag meten. Alleen al de manier waarop een hond met zijn eigen neus likt, geeft ons veel waardevolle informatie over hoe de hond zich op dat moment voelt. We lopen achter met hoe we kunnen leren van hoe we stresssignalen van dieren op tijd kunnen herkennen. Mogelijke uitkomst is dat dieren een maximale tijd met therapie kunnen helpen. Een les met iemand die een beperking heeft en elke week scheef op het paard zit, moet je misschien niet willen. Dat leidt tot ethische vraagstukken. Is het belang van de dier of mens belangrijker? Ik vind het belangrijk niet alleen naar het belang van de mens te kijken, maar ook naar dat van dieren.”

Is er over tien jaar nog paardensport?

,,Ja, ik weet zeker van wel. Het kan vaak veilig. Ik hoop alleen dat er in sommige situaties beter met paarden wordt omgegaan. Paarden kunnen ook een slechte dag hebben. Dat gaat niet samen met topsport. Ruiters moeten dit accepteren en meer rekening houden met het paard. Ik heb meegekregen dat er op de Olympische Spelen een paard is overleden (op het onderdeel cross country, red.). Er moet goed gekeken worden of zoiets een incident is of te maken heeft met voorbereiding en of het dier slecht is behandeld. Ik hoop dat bij sommige ruiters trainingsmethodes beter worden, zodat iedereen blij is. Als een paard vijf minuten nadat hij iets stouts heeft gedaan op zijn kop krijgt, begrijpt hij daar niets van.”


Bron: AD.nl