FEI-verklaring over de documentaire "Operation X: Secrets of the Horse Billionaire" op de Deense TV2

FEI-verklaring over de documentaire "Operation X: Secrets of the Horse Billionaire" op de Deense TV2

De FEI is op de hoogte van de verontrustende beelden die worden getoond in de documentaire "Operation X: Secrets of the Horse Billionaire" van de Deense TV2, waarbij Andreas Helgstrand betrokken is. De FEI neemt alle beschuldigingen van mishandeling van paarden zeer serieus, en te allen tijde moet het welzijn van het paard voorop staan.


Het welzijn van paarden staat centraal in onze waarden en regelgeving, en elke handeling of nalatigheid die pijn of onnodig ongemak veroorzaakt bij een paard, vormt een schending van onze regels.

De paardensport is gebouwd op een fundament van respect en welzijn voor onze paarse partners. Afwijking van deze principes is onaanvaardbaar, en de FEI blijft vastbesloten in haar toewijding aan het handhaven van de hoogste normen van welzijn van het paard, het behoud van de integriteit en het welzijn van onze atleten - zowel paard als mens.

Aangezien dit een lopende situatie is, kunnen we op dit moment geen verdere details verstrekken. De FEI zal echter nauw samenwerken met de Deense Nationale Federatie, en er is wederzijdse erkenning van beslissingen en eventuele opgelegde sancties. We zullen blijven communiceren naarmate de situatie zich ontwikkelt, en willen de paardengemeenschap, onze belanghebbenden en het publiek verzekeren dat we deze kwestie streng aanpakken.

Het is aan de bestuursorganen om ervoor te zorgen dat er regels zijn om eventuele schendingen van het welzijn te bestraffen en het welzijn van het paard te handhaven. Er rust een verantwoordelijkheid op iedereen binnen de paardengemeenschap om zich aan dergelijke regels en beste praktijken in paardenverzorging en welzijn te houden, om de paardensport op een sterke, gezonde en ethisch verantwoorde manier voor de toekomst te behouden.

Vorig jaar, in juni 2022, heeft de FEI de Equine Ethics and Wellbeing Commission opgericht, een onafhankelijk orgaan belast met het aanpakken van maatschappelijke zorgen met betrekking tot het gebruik van paarden in de sport. De eindrapportage "A Good life for horses. A vision for the future involvement of horses in sport", die op 18 november 2023 aan de FEI Raad is overhandigd en op 22 november aan de FEI Algemene Vergadering is gepresenteerd, zal nu de basis vormen voor een actieplan en routekaart voor implementatie die zal worden besproken tijdens het komende FEI Sports Forum in april 2024.

We zijn toegewijd aan het waarborgen dat paarden die bij de sport betrokken zijn, gedurende hun hele leven een positief welzijn ervaren, en dat de regelgeving, beleidslijnen en praktijken van de FEI, evenals de acties van de bredere gemeenschap, deze principes weerspiegelen. We zullen blijven optreden tegen handelingen en gedragingen die in strijd zijn met onze waarden. 




Bron: Persbericht