FEI Sport Forum: "Betrek aub de ruiters in de beslissingsneming! Zorg voor veiligheid en paardenwelzijn!"

FEI Sport Forum: "Betrek aub de ruiters in de beslissingsneming! Zorg voor veiligheid en paardenwelzijn!"

Gisteren en vandaag wordt in Lausanne het FEI Sports Forum georganiseerd. Daarbij ligt de focus duidelijk op paardenwelzijn. In het onderdeel van 'Ethics and Wellbeing' werd een suggestie gegeven van 24 extra aandachtspunten. "De vraag is wie hierover zal beslissen? Ruiters die elke dag met de materie omgaan of advocaten en dierenartsen?" reageert Francois Mathy Jr. als voorzitter van de IJRC.

De 24 focuspunten leggen beslag op zes thema's: "training en rijden inclusief, materiaal en optoming", "herkenning van fysieke en emotionele stress", "verantwoordelijkheid", "de overige 23 uur", "competitiedrang en de plaats van het paard", "fit to compete".

In het vooropgestelde rapport wordt aanbevolen dat het FEI zich opstelt als een leider. Daarbij werd een actieplan vooropgesteld. Francois Mathy Jr. reageert daarbij bedenkelijk: "Ik snap de rol van advocaten en dierenartsen. Maar als je over optoming praat, dan dienen op z'n minst ook de ruiters betrokken te worden in het discours. Zij werken immers elke dag met de paarden en de materialen. Vergelijk het met een voorstel aan een F1 piloot, waarbij je zijn stuur en remmen zal wegnemen. De parcoursen zijn vandaag zo ontworpen dat er precisie nodig is om ze af te werken. We willen een goed imago voor onze sport. Dan is de eerste taak om ervoor te zorgen dat je ook precies en nauwkeurig aan het werk kan. We moeten onze 'tools' kunnen gebruiken."

Algemeen zal tijdens de volgende Algemene Vergadering de focus gelegd worden op het paardenwelzijn. "Het doel is dat elk paard een goed leven heeft. Dat moet onze missie zijn en dat zal zich ook in de regelgeving refleceren," vertelt Secretaris generaal, Sabrina Ibanez.


F. © FEI/RIchard Juilliart