Equnews jaaroverzicht: "In Maart sprongen we voor Oekraïne in de bres"

Equnews jaaroverzicht: "In Maart sprongen we voor Oekraïne in de bres"

Het 2022 jaaroverzicht gaat vandaag verder met de maand maart! Een maand die gedomineerd zou moeten worden door topsport van het hoogste niveau en de opening van het LGCT en GCL seizoen, werd helaas overschaduwd door de oorlog in Oekraïne. De hippische gemeenschap wereldwijd schoot te hulp, en veroordeelde de Russische acties ...

In de maand maart escaleerde het conflict tussen Rusland en Oekraïne, en werd Europa opgeschrikt door een bericht van oorlog. De internationale paardensport reageerde snel en kordaat, waarbij de FEI alle Russische en Wit-Russische atleten, paarden en officials verbood om nog deel te nemen aan hun evenementen. Verschillende stallen boden onderdak aan Oekraïense vluchtelingen, zowel ruiters als paarden, en ook tal van inzamelacties werden op poten gezet. Ook tophengsten Comme Il Faut en Cornet Obolensky konden deze maand al geëvacueerd worden uit het oorlogsgebied. Bovendien reageerde de EU met een verbod op de handel in luxegoederen met Rusland, waardoor ook de verkoop van paarden van en naar Rusland werd beperkt. Uiteindelijk kwamen de FEI en EEF aan het einde van maart met een een uitvoerige actualisering van de situatie in Oekraïne naar buiten, waarin ze de verdere aanpak hiervan bespraken.

Daarnaast ging de topsport in de rest van de wereld gelukkig wel verder, en werd het Longines Global Champions Tour en Global Champions League-seizoen van 2022 op 1 maart officieel geopend in Doha. Hier sprongen de Stockholm Hearts naar de winst in de openingsmanche van de GCL, en veroverde Ludger Beerbaum het eerste 'golden ticket' voor de LGCT Super Grand Prix in Praag. Later in de maand werd ook bekend gemaakt dat de Nederlandse hippische ondernemer Jan Tops opnieuw de enige eigenaar was van de Longines Global Champions Tour en League. Nog meer topsport was er met onder meer The Duch Masters in 's-Hertogenbosch, Nederland, en Saut Hermès in Parijs. 

Verder moesten we deze maand afscheid nemen van de zeer gerespecteerde internationale dierenarts Alessandro Centinaio, kondigde Canadees Olympisch kampioen Eric Lamaze zijn pensionering van de springsport aan, en was er heugelijk nieuws met een nieuw kindje bij Enda en Stefanie Carroll van Ashford farm. Bovendien bereikte ons ook het bericht dat GP merrie Twentytwo des Biches, na een onfortuinlijke val met Bryan Balsiger in Parijs, succesvol werd geopereerd en aan haar lange herstel kon beginnen.

In New York vonden de United States Equestrian Team (USET) Foundation’s 2022 plaats, waar onder meer Mimi Gochman en Laura Kraut werden gelauwerd. Op het EQUI-Gala in Brussel werd Quel Homme de Hus geëerd als 'Paard van het Jaar', en ging het Belgische springteam met de 'Prestatie van het Jaar' trofee aan de haal. Tijdens The Dutch masters werd ook de IJOC-prijs uitgereikt aan Willem Luiten voor zijn buitengewone bijdrage aan het IJOC en aan de springsport.

Als laatste richte het EEF deze maand eveneens een duurzaamheids werkgroep op, zodoende een nieuwe strategie te ontwikkelen voor duurzame praktijken binnen hun lidfederaties en het bredere Europese paardengebied.

Bron: Equnews