Denise Nekeman: "Boston is echt mijn droompaard"

Denise Nekeman: "Boston is echt mijn droompaard"
Afgelopen weekend tijdens het Nederlands Kampioenschap dressuur waren het de zusjes Denise en Jeanine Nekeman die bij de Young Riders de concurrentie het nakijken gaven. Equnews sprak na afloop met oudere zus Denise die op geweldige wijze het goud binnenhaalde, terwijl jongere zus Jeanine het zilver opeiste.

Wat maakt Denise Nekeman nu Denise Nekeman? En waar komt de passie van de dressuur sport vandaan?
Vooral heel spontaan, vrolijk, optimistisch en een echte doorzetter!

Ik vind het zelf leuk en een uitdaging om een paard op te leiden. Boston hebben we al vanaf dat hij een veulentje was. We hebben samen Pavo-cup voor de 4-jarige gereden en zijn nu bezig met de opleiding richting de Grand Prix. Het is super gaaf om hem op te zien groeien en alle stappen in zijn ontwikkeling mee te maken. Heel bijzonder om samen alles te leren! Als ik dan af en toe terug denk aan een paar jaar geleden merk ik wel dat hij echt al heel erg veel geleerd heeft. Hij word nu echt volwassen.

De passie voor paardensport heb ik altijd al gehad, ik denk dat veel ouders bang zijn dat hun kind stopt als ze 16 worden maar ik heb dat nooit gehad. Paarden zijn ingewikkelde dieren die geen dag hetzelfde zijn, daar zit voor mij een uitdaging in. Het gevoel dat het lukt na lang proberen, al die trainingen en dieptepunten is zo geweldig dat ik niet snel zal stoppen met paardrijden.

Denise Nekeman-Ermelo2015 (5)

Je hebt al een mooie paardensport loopbaan achter jou. Wat zijn daarin de belangrijkste momenten voor jou?
Ik denk het EK, ondanks dat ik net geen medailles heb gehaald. Het was voor mij eigenlijk de eerste keer dat ik piekte op het juiste moment. Tuurlijk had ik wat pech momentjes en kleine dingetjes waardoor ik geen medaille had gehaald. Het was vooral extra leuk omdat ik van veel mensen complimenten kreeg over hoe Boston STH liep.

Natuurlijk is het NK van afgelopen weekend ook special. Vooral omdat heel veel mensen uit Nederland makkelijker konden komen kijken. Ik heb hier veel complimenten gehad, en ook veel jonge meiden die me na het NK een berichtje hebben gestuurd. Dat vind ik echt heel erg cool! Het is bijzonder om voor sommige mensen een voorbeeld te zijn, ook omdat ik mezelf absoluut niet zo zie en nog elke dag bijleer.

Ook denk ik vaak terug aan het NK in 2004 met mijn C pony Bingo werd ik kampioen in het L2. Ik was toen 9 en het was mijn eerste "grote" succes! Mijn ouders en ik wisten absoluut niet wat we konden verwachten. Toch had ik gewonnen! Het was ook heel leuk dat de oude baasjes (de familie Schildkamp) van Bingo er waren, ik heb nog steeds heel erg goed contact met hun.

Denise Nekeman-Ermelo2015 (1)

Afsluiten bij de Young Riders als Nederlands Kampioen, dat is toch geweldig. Had je het een beetje verwacht en hoe kijk je daar nu op terug?
Zulke verwachtingen probeer ik nooit te hebben. Zoals ik net al zei is een paard elke dag anders en Boston loopt daarin volgens mij voorop! Hij kan soms heel heet worden en daardoor sluipen er dan foutjes in. Ik kan er gelukkig steeds beter mee omgaan.

Voor de kür zeiden heel veel mensen tegen me; “Nu straks alleen nog de medaille ophalen”. Maar dat gevoel heb ik zelf nooit gehad. Mijn zusje had namelijk 78% kunnen rijden in de kur en dan had ik nog een pittige uitdaging gehad. Ook kan Boston heel heet worden van de muziek en dan kan er ook weer van alles misgaan. Dus blijft het altijd spannend.

Het talent zit duidelijk in de familie met als grootste rivaal voor de titel je eigen zusje (Jeanine) Hoe was dat en ging(en) je/jullie daar mee om?

In het begin vonden we dit heel erg lastig omdat we allebei wouden winnen. Nu zijn we vooral blij als we allebei voor ons gevoel fijn hebben gereden. We maken er vaak grapjes over en onze ouders en trainers doen daar rustig aan mee.

Denise Nekeman-Ermelo2015 (6)

Je bent kampioen geworden met Boston STH, wat is hij voor paard qua karakter en in de omgang?

Boston is echt geweldig! Thuis is hij heel erg rustig en kan eigenlijk iedereen hem wel naar de molen brengen. Hij gaat ook lekker in de wei, vindt hij heerlijk! Bijna niks is eng, hij is een beetje nieuwsgierig en brutaal daardoor doet hij eigenlijk nooit lastig.

Hij vindt het heel erg leuk om te lopen, heeft er elke dag weer zin in! Van op wedstrijd gaan kan hij genieten, omdat hij dan alle aandacht van de wereld krijgt. Hij maakt zich dan stoerder en groter als thuis. Volgens mij vind hij zichzelf dan ook heel erg knap!

Denise Nekeman-Ermelo2015 (3)

Je gaat na de zomer de overstap maken naar de U25. Wij kijken daar al naar uit en hopen je natuurlijk vaak op het podium te gaan zien dan. Denk je dat er dan veel voor je gaat veranderen? Hoe ben je bezig je voor te bereiden op deze stap?
Ik heb in het begin van mijn Young Riders tijd al een beetje gespeeld met de oefeningen zodat ik nu niet helemaal opnieuw hoef te beginnen. Door die oefeningen is hij ook weer sterker geworden en werden de Young Riders proeven iets makkelijker.

Over ongeveer 2 weken beginnen we met trainen voor de U25. Boston heeft natuurlijk een zwaar seizoen achter de rug, dus doen we het nu heel even rustig aan.

Gezien de vele belangstelling voor Boston SH willen we graag wat meer weten over of hij met je mee gaat naar de U25. Of gaan we je met een nieuwe troef in de ring zien?
Ik ga met Boston U25 rijden. Boston is echt mijn droompaard dus ik hoop dat ik nog heel lang met hem kan rijden!

Tijdens het kampioenschap hebben we veel toppaarden langs zien komen. Nu zijn wij nieuwsgierig, welk van deze toppers zou jij wel eens willen rijden?
Zoals ik al zei is Boston echt mijn droompaard, en het klinkt heel gek maar ik zou hem voor geen één ander paard willen ruilen.

Wel zou ik een keer op Johnson willen rijden om te voelen of Boston op hem lijkt.

Tot slot, heb je nog een goede tip voor jonge dressuur ruitertjes met ambitie? Die net als jou wel eens Nederlands Kampioen willen worden.
Doorzetten! Zoals mijn moeder altijd zegt; diepe dalen, hoge pieken.

Denise Nekeman-Ermelo2015 (7)