China & Zuid-Korea heffen EIA exportbeperkingen Nederland op

China & Zuid-Korea heffen EIA exportbeperkingen Nederland op
Enkele weken geleden vaardigde China en Zuid-Korea een export stop in voor paarden komende vanuit Nederland. Door het Equine Infectious Anemia (EIA) virus dat heerste in Nederland. Deze exportstop is opgeheven voor Nederlandse paarden, die naar China of Zuid-Korea worden geëxporteerd. Voor export van paarden van Nederlandse bodem naar Cuba en Zuid-Afrika geldt nog steeds een tijdelijk exportverbod.



EIA is een virusziekte die kan gepaard gaan met bloedarmoede. Bloedzuigende insecten kunnen deze ziekte verspreiden, maar ook andere manieren van bloed-op-bloedcontact (naalden, instrumenten, besmet plasma) kan EIA verspreiden.




Tot op heden is er nog geen vaccin voor de ziekte en is voorkomen dus aangewezen. Een paard dat wordt gediagnostiseerd met EIA wordt afgemaakt, omdat het zo besmettelijk is. In Vreeland werd begin juli een paard gediagnostiseerd met EIA. Als reactie op dit nieuws  werden de grenzen van onder meer China, Zuid-Korea, Zuid- Afrika en Cuba dichtgegooid voor paarden afkomstig uit Nederland. Andere landen scherpten hun regels aan voor de import van paarden vanuit Nederland.