Betram Allen; in drie jaar van underdog naar superster

Betram Allen; in drie jaar van underdog naar superster
Hij is slechts twintig jaar oud maar de Ierse springruiter Bertram Allen staat al een tijdje in de top 10 van de FEI Longines World Ranking. Bescheiden, beleefd en gedreven als hij is, slaagt hij er toch altijd in om het publiek te charmeren. Dit deed hij afgelopen maand ook tijdens de Longines Hong Kong Masters.

Hij werd geboren in Enniscorthy, County Wexford, in het zuidoosten van Ierland en maakt deel uit van een echte paardenfamilie. “Mijn ouders hebben altijd paarden gehad. Mijn vader had verschillende racepaarden in zijn bezit en er liepen ook altijd verschillende pony’s in onze stallen rond. Ik heb leren paardrijden met de hulp van Mags en Con Power, zij hebben me gedurende mijn hele ponycarrière geholpen. Dat was geweldig”. De Powers zijn erg bekend in paardenkringen. Con maakte deel uit van het beroemde Ierse team dat in Dublin in 1979 voor het derde jaar op rij de Nations Cup won. Zijn zoon Robert was vroeger kapitein bij het leger en is zo nu en dan springruiter en fulltime jockey. De dochter van de familie, Elizabeth is een bekend eventing-amazone. Bertram en zijn broers en zussen konden dus tijdens hun eerste stappen in de paardensport op de best mogelijke begeleiding rekenen.

Bertram Allen - Antwerp 15

Bertram Allen was 11 jaar toen hij voor de eerste keer een ponyproef won tijdens de Dublin Horse Show. Een paar jaar later (toen hij 17 was) werd hij voor het eerst geselecteerd om deel uit te maken van het Ierse team tijdens de Nations Cup. Op zijn achttiende werd hij zevende tijdens de World Equestrian Games in Normandië. Belangrijk detail: hij was de jongste ruiter die hier aan de start kwam. Als 19-jarige werd hij in Las Vegas derde tijdens de finale van de World Cup en stond hij op de zevende plaats in de FEI Word Rankings.

Drie jaar geleden was Allen nog een onbekende ruiter, nu is hij een van ’s werelds meest veelbelovende talenten.

Bertram Allen - Molly Malone V - Lummen 3 14 3

Paarden

Bertram houdt zich niet met de fokkerij bezig. Hij koopt zijn paarden meestal rond hun vijfde en leidt ze dan zelf op. Als je aan Bertram denkt, denk je automatisch aan de grijze merrie Molly Malone V. Molly is een dochter van de KWPN hengst Kannan (Voltaire x Nimmerdor). De merrie maakte haar debuut als 5-jarige tijdens de Sunshine Tour in Spanje. De Ierse ruiters Billy Twomey en Anthony Condon hebben haar opgeleid tot Bertram haar overnam. “Ik ben enorm gelukkig met haar. Ik ben ook erg blij dat ze zo een toppaard bleek te zijn”. Met deze merrie heeft Bertram verschillende goede resultaten behaald. In 2015 won hij de Grote Prijs van Ville de Dinars in Frankrijk alsook de GP van Twente in Geesteren, Nederland.

Een ander paard waar Allen vaak belangrijke wedstrijden mee rijdt, is Romanov. Deze hengst werd in 1998 geboren en is een zoon van Heartbreaker. Zijn moeder was een dochter van Narizze (Fendor x Darco). Bertram en Romanov eindigde op een zevende plaats tijdens de grote prijs van LGCT in Estoril en wonnen de grote prijs van de LGCT in Parijs. “Eigenlijk hebben we Romanov voor Billy gekocht, maar toen ik van de pony’s naar de paarden overging, vond Billy dat ik hem moest overnemen zodat die overgang makkelijker zou zijn. Terwijl ik met Romanov reed, focuste Billy zich op Molly. Hij heeft haar ook verder opgeleid. Nu kan ik alleen maar besluiten dat we toen de juiste beslissing gemaakt hebben”.

Bertram Allen

Je internationale wedstrijden inplannen is niet altijd gemakkelijk. Je paarden moeten altijd in uitstekende form zijn. Bertram vertrouwt hiervoor op een geweldig team. “Zoveel reizen vergt ook altijd veel van de paarden maar na een tijd wennen ze er ook wel aan. Als je een goede planning hebt, kan je ervoor zorgen dat het reizen je paarden toch niet uitput. Marlene is mijn groom, zij zorgt ervoor dat de paarden altijd voorbereid zijn als ze een lange afstand moeten afleggen. Marlene is geweldig en mijn zus April (21) is ook een enorm grote hulp”.

“De voeding van de paarden? Ik werk samen met Conolly’s Red Mills, dat is een Iers bedrijf. Ze zijn geweldig. Zij zorgen er altijd voor dat ik het juiste voer op stal heb. Ze werken op hun beurt samen met Foran Equine, een Iers bedrijf dat gespecialiseerd is in paardenvoeding. Zij sturen ook regelmatig iemand die komt checken of de paarden wel in orde zijn”. Bertram krijgt ook wekelijks een bezoek van de dierenarts die erop toeziet dat zijn paarden altijd in optimale gezondheid verkeren.

Zijn manier van paardrijden?

Allen geeft volgende tip: “Zorg ervoor dat elk paard zijn eigen trainingsprogramma heeft. Elk paard heeft zijn eigen noden, het is dus niet logisch om elk paard op dezelfde manier te trainen. Zorg ervoor dat je paarden ontspannen zijn zodat ze zelf ook van de concours kunnen genieten”.

Betram Allen-WEG2014