Beruchte Nederlandse paardenvlees handelaar aangehouden in Spanje

Beruchte Nederlandse paardenvlees handelaar aangehouden in Spanje
De beruchte vleeshandelaar Jan F. uit Breda is opgepakt in Spanje. Hij zou leider zijn van een bende die zieke en gestolen paarden liet slachten voor consumptie. Dat vlees is volgens de Spaanse krant El País mogelijk in verschillende Europese landen terechtgekomen. In totaal zijn 25 verdachten gearresteerd.

De 68-jarige Jan F. is in Nederland al eens veroordeeld omdat hij goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. De paarden haalde hij uit Argentinië en het vlees werd verkocht in Frankrijk. De criminele winst die hij daar mee maakte werd becijferd op 2,6 miljoen euro.

Zijn bedrijf Draap (het omgekeerde van paard) werd in 2013 ook in verband gebracht met toenmalige grote Europese paardenvleesschandaal. In diverse Europese landen werd destijds paardenvlees gevonden in maaltijden met rundvlees op het etiket.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat weten in nauw contact te staan met de Spaanse autoriteiten en geen concrete informatie te hebben dat de partij verdacht vlees in Nederland op de markt is gekomen.