Anky van Grunsven: "Bij de Dutch Masters vinden we dat het altijd nog beter kan..."

Anky van Grunsven: "Bij de Dutch Masters vinden we dat het altijd nog beter kan..."

Van 12 tot en met 15 maart staan de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch in het teken van The Dutch Masters, het internationale paardensportevenement dat ook bekend is als Indoor Brabant. De absolute top van de internationale dressuur- en springsport maakt zijn opwachting in onder andere de Rolex Grand Prix voor de springruiters en de FEI wereldbekerkwalificatie Dressuur. Naast topsport biedt het evenement tevens een podium aan toptalenten, diverse shows en het afscheid van Maikel van der Vleutens toppaard Verdi TN.

Bestuursvoorzitter Anky van Grunsven blikt vooruit: “Bij iedere evaluatie van The Dutch Masters kijken we tevreden terug op de voorgaande editie, maar we vinden ook altijd dat het nog beter kan”, vertelt de meervoudig Olympisch dressuurkampioene enthousiast. “In de hoofdpiste staat een sterk programma met de FEI wereldbekerkwalificatie dressuur en de Rolex Grand Prix voor de springruiters die onderdeel uitmaakt van de Rolex Grand Slam.
Dat zie je ook terug in het deelnemersveld met de Nederlandse en Duitse dressuurtop, en dit jaar ook weer Brits Olympisch kampioen Charlotte Dujardin, die van de partij zijn.
Op donderdag hebben we na de Grand Prix van de wereldbeker dressuur weer een showblok, waarbij de dressuurliefhebber zijn hart op kan halen. In de tweede piste wordt voor het eerst dit jaar de finale van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie verreden. Deze competitiewedstrijd voor de springjeugd past perfect in onze visie om het programma in deze piste nog verder uit te breiden met wedstrijden voor regionale en nationale ruiters”.

Wereldbeker Dressuur
Voor de dressuurruiters zijn bij The Dutch Masters de laatste kwalificatiepunten voor de finale van de FEI wereldbeker te scoren. Deze finale wordt voor de dressuur- en springruiters van 15 tot en met 19 april verreden in het Amerikaanse Las Vegas. Voor TeamNL staat dressuurtopper Hans Peter Minderhoud nu zesde in het klassement en hij is al vrijwel zeker van een plaats in de finale. De tweede Nederlander in het klassement is Emmelie Scholtens, zij staat nu gedeeld 11e. Voor TeamNL komen in de Brabanthallen verder aan de start: Adelinde Cornelissen (Nijkerk), Anne Meulendijks (Heeze), en Diederik van Silfhout (Lunteren).

De Duitse dressuurruiters komen op volle sterkte naar The Dutch Masters. Zij bezetten de top vier van de huidige wereldbekerkwalificatietussenklassement, aangevoerd door Jessica Von Bredow-Werndl. Isabel Werth, die Indoor Brabant als een van haar favoriete concoursen beschouwd en hier ook zeker haar opwachting zal maken, is als titelverdediger automatisch geplaatst voor de finale in Las Vegas. Verder starten voor Duitsland de broer van huidige leider in de tussenstand, Benjamin Werndl, Frederic Wandres en Helen Langehanenberg.

Kijk hier voor de huidige tussenstand van de FEI wereldbeker dressuur.

Kijk hier voor het volledige deelnemersveld.

De FEI Dressage World Cup™ Grand Prix wordt op donderdag verreden en begint om 17.00 uur. Zaterdagmiddag kan het publiek vanaf 14.30 genieten van de FEI Dressage World Cup™ Kür op Muziek.

Meer dressuur
Naast de wereldbekerwedstrijd biedt The Dutch Masters ook een CDI3* en CDI-U25 tour. In de 3* rijden de combinaties vrijdagmiddag een Grand Prix en zaterdag een Kür op Muziek. Onder de deelnemers bevinden zich toppers als Edward Gal, Adelinde Cornelissen, Isabell Werth, Madeleine Witte en Marlies van Baalen.
De aanstormende talenten in de U25 klasse, rijden hun Grand Prix op vrijdagavond en op zaterdagochtend de Kür op Muziek. Onder de deelnemers bevindt zich o.a. tweevoudig Europees kampioen en KNHS Talent van het Jaar 2019 Jeanine Nieuwenhuis.
The Dutch Masters biedt niet alleen ruimte aan de top, ook voor de basisdressuur uit de pony en paardensport staan er rubrieken op het programma.

Springen – Rolex Grand Prix
Voor de springruiters is het sportieve hoogtepunt van The Dutch Masters de Rolex Grand Prix op zondagmiddag. Deze grote prijs maakt deel uit van de zeer lucratieve Rolex Grand Slam voor de springruiters. Een indrukwekkende verzameling internationale toppers reist hiervoor maar al te graag af naar de Brabanthallen. De top 3 van de FEI wereldranglijst is van de partij. De huidig Europees Kampioen en Rolex Grand Prix winnaar van Genève, Martin Fuchs, komt voor Zwitserland aan de start. Als hij de Rolex Grand Prix wint, ontvang hij de Rolex Grand Slam bonus ter waarde van € 500,000.Ook de nummer 1 van de wereld, Steve Guerdat (Zwi) en de nummer 3, Daniel Deusser (Dui) zullen een gooi doen naar de overwinning in de Rolex Grand Prix.
Voor TeamNL komen onder meer de toppers Harrie Smolders (Lage Mierde), Jeroen Dubbeldam (Weerselo), Maikel van der Vleuten (Someren), Marc Houtzager (Rouveen), Leopold van Asten (Duizel) en Jur Vrieling (Holwierde) aan de start.

De Brit Scott Brash, de eerste en enige winnaar van de Grand Slam tot nu toe, komt ook naar de Brabanthallen. Net als de winnaar van de Rolex Grand Prix van vorig jaar in ’s Hertogenbosch, de Zweed Henrik von Eckermann. België wordt onder meer vertegenwoordigd door de winnaar van 2018, Niels Bruynseels, Nicola en Olivier Philippaerts, Pieter Devos, Gregory Wathelet en Jos Verlooy. Voor Duitsland komen verder Christian Ahlmann, Marcus Ehning en Philipp Weishaupt aan de start. Andere toppers op de deelnemerslijst zijn o.a. de Franse ruiters Kevin Staut, Julien Epaillarden Simon Delestre, de Portugese topper Luciana Diniz, de voormalig Europees kampioen Peder Fredricson (Zwe) en Kent Farrington (USA).

Kijk hier voor het volledige deelnemersveld.

Afscheid Verdi TN
Op zondagmiddag staat er voor de Nederlandse springsport liefhebbers een zeer bijzonder afscheid gepland. Verdi TN, de 18-jarige goedgekeurde dekhengst van Maikel van der Vleuten, zal voor aanvang van de Rolex Grand Prix afscheid nemen van het publiek. De bruine topper liep onder Van der Vleuten voor TeamNL10 jaar lang mee in de internationale sport. Het duo behaalde talloze successen met als hoogtepunt team zilver op de Olympische Spelen van 2020 in Londen, een gouden teammedaille op het wereldkampioenschap van 2014 in Frankrijk en Europees team goud in 2015 in Aken.
Zondagmiddag zal de in Brabant geboren en getogen Verdi TN op een bijzondere manier in de spotlights gezet worden.

Witte Van Moort Paradressuur
The Dutch Masters heeft al jaren wedstrijden voor de pararuiters op het programma staan. De beste Nederlandse paradressuurruiters strijden op donderdagavond in een kwalificatiewedstrijd van de KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy, die vorig jaar gewonnen werd door de Brabantse Sanne Voets.
Deze competitiewedstrijd is onderdeel van een hele avond vol para-paardensport.

KNHS Talententeam 2020
Volgens goede traditie wordt bij The Dutch Masters het KNHS Talententeam bekend gemaakt. Ieder jaar selecteren de Nederlandse bondscoaches hiervoor de grootste paardensport talenten uit de Olympische en paralympische disciplines. Het KNHS Talentenplan, waarvan het Talententeam een belangrijk onderdeel is, biedt paardensporttalenten extra ondersteuning en kansen. Het Nederlandse KNHS Talentenplan is als talentontwikkelingsprogramma zeer bekend in de internationale hippische wereld. Zaterdag 14 maart wordt het KNHS Talententeam 2020 bekend gemaakt.

KNHS Topsport Jeugdcompetitie
Voor Nederlands beste jonge springruiters die rijden bij de Young Riders, Junioren, Children en Ponies, staan voor het eerst de finales van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie op het programma. De finales voor de categorie Ponies en Children worden op zaterdagmiddag verreden, de Junioren en Young Riders zijn op zondagochtend aan de beurt. Klik hier voor meer informatie.
De nationale paardenspringrubrieken zijn gevuld met de kampioenen van Nederland. Vanuit de regiokampioenschappen mogen de twee hoogst geklasseerde deelnemers per klasse hun opwachting maken in ’s Hertogenbosch. Tezamen met de tien hoogstgeplaatste deelnemers van de Brabantse Regio Kampioenschappen Indoor 2020 uit de klassen M, Z en ZZ.

Shows en uitreikingen
Bij The Dutch Masters wordt ook bekend gemaakt wie de titel Paardensportman van het Jaar 2019 verdiend. De winnaar van de onderscheiding Ruiter van het jaar 2019 is al bekend, deze staat op naam van de 35-jarige draverpikeur Rick Ebbinge uit Kraggenburg (Noordoostpolder). Het publiek kan tevens rekenen op een aantal bijzondere shows. Op donderdagavond staan er meerdere clinics gepland met onder andere TeamNLruiter Emmelie Scholtens, Brits topamazone Charlotte Fry, hippisch duo Joop en Renate van Uytert en TV presentatrice/dressuuramazone Britt Dekker. Met haar paard George geeft ze op zondag ochtend een show en ’s middags is haar film Whitestar in de Brabanthallen te bekijken.