Young Rider 17 maand geschorst door het FEI

Young Rider 17 maand geschorst door het FEI

Het FEI is sterk bezig met zijn anti-doping campagne. Een 17-jarige Jordaanse amazone ontvangt zo 17 maanden schorsing nadat haar paard  (Veni Vidi Vici) in 2018 positief testte op het gebruik van Stanozolol, 16-beta-hydroxystanozolol. De amazone moet verder het FEI anti-doping campagne ondersteunen met 5000 Zwitserse franken, moet een anti-doping opleiding volgen en ook de gerechtelijke kosten, geschat op 2500 Zwitserse Franken, betalen.

De Jordaanse amazone haar paard werd positief getest tijdens het CSIY-B evenement in Amman, oktober 2018. 

Stanozolol is een verboden substantie die de spierontwikkeling promoot. Reeds inovember 2019 erkende de amazone haar fout maar vestigde toch de aandacht op het feit dat ze slechts een young rider is en dat ze haar vertrouwen had in de dierenarts van dienst en het team dat haar paarden verzorgt.  De dierenarts zelf verklaarde dat het paard mankte en regelmatig behandeld werd. De amazone en haar stalmanager negeerden echter het advies geen wedstrijden te rijden.

Het FEI kon zich vinden in de amazone haar uitleg, maar besliste alsnog dat ze de dierenarts zijn advies had moeten opvolgen. Het fei bevestigd dat het zwaar tilt aan de inbreuk omdat het paard in geen enkel opzicht 'fit to compete' was. Maar kan zich vinden in de uitleg dat er geen kwaad opzet was.

Het volledig besluit van het FEI