Jur Vrieling begint met derde plaats in Las Vegas

Jur Vrieling begint met derde plaats in Las Vegas

De Nederlandse springruiters zijn de wereldbekerfinale in Las Vegas onder aanvoering van Jur Vrieling uitstekend begonnen. Met een geweldig springende VDL Zirocco Blue N.O.P. realiseerde Vrieling de derde en exact zelfde tijd als Patrice Delaveau. Maikel van der Vleuten reed VDL Groep Verdi TN naar de negende plaats, Gerco Schröder finishte niet snel maar wel foutloos op plaats 18.





De winst ging in de snelheid en wendbaarheidswedstrijd ging naar het Ierse supertalent Bertram Allen met de schimmelmerrie Molly Malone V (v.Kannan). De Amerikaan Richard Fellers, die Drie jaar geleden wonnen ze in Den Bosch de wereldbeker, werd tweede met Flexible.

Maar spectaculair was zeker de rit van Wereldbeker finale debutant Jur Vrieling en VDL Zirocco Blue N.O.P. (v.Mr Blue) die als laatste starter voor de pauze de aanval kozen. Waar het kon reed Jur een galopsprong minder dan zijn concurrenten. Met zijn macht en geweldige galopsprongen evenaarde de schimmel de tijd van de Franse snelheidsduivels Patrice Delaveau en Orient Express, 66.44 seconden. Jur’s strategie om met een vlotte eerste wedstrijd op een top 10 klassering af te steven pakte heel goed uit. De vooraf door Jur gevreesde kleine ring in het Thomas & Mack Centre leek juist een voordeel. Want op de lange stukken kon de elfjarige hengst uitstekend uit de voeten. Met een rit uit het boekje reden ze de winnende tijd op dat moment.”

‘Wat een goed paard hè! Er gebeurden hier genoeg rare dingen en voor veel paarden was het lastig, maar Zirocco bleef nuchter”, complimenteert Vrieling zijn paard. “Hij sprong super. Het parcours liep super voor mij, helemaal naar het einde toe. De lijnen werden wat langer en ik kon optimaal gebruik maken van de grote galop van Zirocco. De laatste lijn maakte hij zelfs in acht, waar vrijwel iedereen negen galopsprongen nodig had. Het is zeker mooi, maar er is nog niks gewonnen natuurlijk. Morgen is het gewoon weer een nieuwe dag en moeten we er weer staan.”

Alleen Allen en Fellers reden foutloos sneller dan Vrieling. Nog sneller was titelverdediger Daniel Deusser (DUI) met Cornet D’Amour, maar de schimmel maakte een van zijn zeldzame fouten. Daarmee staan ze op de tiende plaats.

Maikel van der Vleuten (Someren) en VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v.Quidam de Revel) deden wat we de laatste jaren van hun gewend zijn. Foutloos in een snelle tijd van 68.28 seconden, die ze op de negende plaats bracht. De hengst was goed bij de les en zijn lenige lichaam vouwde hij over de kleurrijke hindernissen. Maikel kon hem snel wenden en reed prachtig aanvallend. “Ik kreeg twee terugafstanden onderweg. Dat was jammer, over het resultaat kan ik alleen maar blij. Het is hier een moeilijk bakje. Vorig jaar in Lyon kon ik beter gebruik maken van de galop van Verdi. Hier was je afhankelijk hoe je uitkwam. Het leek met parcoursverkennen niet zwaar te zijn, maar veel paarden moesten hier hard werken en er gebeurde van alles. Belangrijkste is dat Verdi fit is en zijn best weer deed. Dat geeft een goed gevoel voor de komende dagen. We staan nog in de buurt en zullen hoe dan ook de nul moeten zien te houden.”

Gerco Schröder was nummer 7 van de startlijst. Van de 40 ruiters die in de eerste wedstrijd deelnamen wisten er maar dertien foutloos te blijven. Daaronder uiteraard ook Gerco met Glock’s Cognac Champblanc. Zelden maken ze een springfout, maar om vooraan mee te doen was de schimmel in Las Vegas nog niet snel genoeg. “Hij sprong goed en deed super zijn best. Jammer genoeg liep de wendingen naar de dubbel en naar hindernis 11 niet zo goed. Bij beide kwamen we uit het ritme en dan wordt het lastig in zo’n speedproef. Normaal gezien komen nu de onderdelen die hem goed liggen, maar het blijft een lastige piste. Het komt hier allemaal snel achter elkaar”, kijkt Gerco terug en vooruit.

Bondscoach Rob Ehrens is heel tevreden over zijn pupillen: “Dit was een mooie start. Alle drie nul, paarden die goed sprongen en ruiters die goed reden. Ik ben heel tevreden. Het is en blijft hier een moeilijke piste. Je valt aan en dan moet het allemaal maar net goed lopen.

Klik hier voor de volledige uitslag
Klik hier voor de volledige stand