Interview met Abdelkebir Ouaddar over de RMT en zijn Olympische ervaring

Interview met Abdelkebir Ouaddar over de RMT en zijn Olympische ervaring
Toen hij de ring verliet tijdens de eerste week van de 'Morocco Royal Tour' in Tétouan, kreeg ons Franse team Equnews de kans om Marokko's beste show jumper, Abdelkebir Ouaddar, te ontmoeten. De eerste Olympische ruiter die Marokko vertegenwoordigt nam de tijd om een gezellig babbeltje met ons te doen. 

Equnews: Vertel eens wat meer over je Olympische ervaring? 

A.O.: Deelnemen aan de Olympische Spelen, en er mijn nationale kleuren mogen vertegenwoordigen, was een van de meest uitzonderlijke dingen die ik ooit heb gedaan. Marokko vertegenwoordigen op een internationaal evenement zoals dit, is gewoonweg ongelooflijk. De Olympische Spelen zijn erg verschillend van welke andere kampioenschappen dan ook. In Rio heb ik enorm veel geleerd. Ik heb meer persoonlijkheid ontwikkeld, en dat heb ik te danken aan de dankbaarheid van mijn land, dat toestond om deel te nemen. Voor Quickly en mij was dit het enige event dat nog miste in onze lijst van top evenementen en kampioenschappen.

[caption id="attachment_130426" align="alignnone" width="900"]Met Cher V Met Cher V[/caption]

Je was de enige ruiter die Marokko vertegenwoordigde, miste je geen team? 

Zeker wel. Als je met een team aanwezig bent dan ondersteun je elkaar, en dat zorgt er ook voor dat iedereen beter presteert. Als individuele ruiter starten op een event zoals de Olympische Spelen is moeilijker. Je kan geen enkele fout maken, want alle kansen voor jouw land rusten op jou.

Kreeg je het gevoel, bij terugkeer naar Marokko of Frankrijk, dat je ontvangen werd als een soort van lokale held?

Voor mensen die de sport kennen, verandert er niks. We zijn allemaal tevreden teruggekeerd, want laten we eerlijk zijn: "we kunnen niet elk weekend winnen" (lacht). Ik denk dat mijn imago niet veranderd is. De paardensport is een sport waarbij geluk een grote rol speelt. Het is beter om gewoon bescheiden te blijven, en om vooral jezelf te blijven.

[caption id="attachment_130428" align="alignnone" width="900"]kebir "Kébir", een ster in Marokko[/caption]

Wat staat er nog op het programma voor je toppaard Quickly?

Quickly is hier bij mij in Tétouan. Maar momenteel ziet hij enkel zijn stalgenoten springen vanuit zijn box en vanuit de wei. Ik zal Quickly de tweede week van de RMT in Rabat starten. Ik zal hem echter niet elke dag uitbrengen. Over twee weken zal Quickly deelnemen aan de CSI 5* world cup kwalificatie in Lyon, Frankrijk. Daarna mag Quickly genieten van een lange vakantie.

Kan je ons wat meer vertellen over de RMT (Royal Morocco Tour)? 

De RMT heeft veel te bieden, dit is nu de zevende editie en elk jaar wordt het beter en beter. Het is geweldig om te zien hoe RMT gegroeid is tot een evenement dat soms zelfs ruiters moet weigeren, omdat RMT gewoon volgeboekt is. Dat zegt alles, de Royal Marocco Tour is een event dat is uitgegroeid tot een top event.

Mond-op-mondreclame heeft zelfs topruiters aangetrokken zoals Jérome Guery, Pius Schwizer, Philippe Rozier en vele anderen. Het geeft voldoening dat alle ruiters tevreden en comfortabel zijn op dit evenement. Het is een teken dat de moeite dat mijn land erin steekt, ook geapprecieerd wordt. Ik vind het uniek dat Mohammed VI en zijn neef Moulay Abdellah Alaoui dit mogelijk maken voor de paardensport.

[caption id="attachment_130425" align="alignnone" width="900"]abdelkebir-saphir-du-talus Abdelkebir en Saphir du Talus[/caption]