Folkert Kelderman naar de winst tijdens Concours Hippique van Sneek

Folkert Kelderman naar de winst tijdens Concours Hippique van Sneek
Het Concours Hippique van Sneek werd gisteren op originele wijze afgesloten. De beste vijftien combinaties van de hele week maakten er een meeslepende finale van. Met Folkert Kelderman als glorieuze winnaar.

Als voorlaatste starter wist Folkert Kelderman (45) uit Rinsumageest gisteren de meeste punten bij elkaar te rijden in de Grote Prijs van Sneek. In deze finalerubriek mochten de beste vijftien combinaties over de klassen M, Z en ZZ deelnemen.

Het was de bedoeling om zoveel mogelijk punten te verzamelen door binnen één minuut over met punten gewaardeerde hindernissen te springen. De ruiters kozen zelf hun route.

Kelderman ging plat door de bocht en stootte met een puntentotaal van 1210 zijn concurrente Elisah Aarts uit Rutten van de troon. In de ring was een grote strobaal neergezet met daarop een roodbeklede stoel waarop de ruiter na zijn rit plaatsnam.

Hij aanschouwde zo hoe Rink-Jan Dijkstra uit Heerenveen nog een dappere poging deed om de hoofdprijs van 250 euro te pakken, maar net mis greep.

De hoofdprijs bleef daardoor in handen van de springruiter uit Rinsumageest.

„Ik had het juiste paard bij me voor deze rubriek. Met haar kan ik gewoon gas geven als ik een hindernis in het vizier heb, dan gaat zij haar best doen om er over te komen”, vertelde de ruiter over de achtjarige Heechhiems Erasina VDM, die hij in gezamenlijk eigendom heeft met de familie Van der Meer van Stoeterij Heechhiem in Burgum.

Erasina werd gefokt door de familie Van der Meer. Haar moeder bracht veel internationale springpaarden, waaronder Tersina VDM die onder Nathalie van der Mei (Makkinga) 1.60m liep, Bersina die met Albert Zoer 1.50m liep en Cirsina die door Folkert Kelderman tot 1.40m-niveau is opgeleid.

Als vierjarige kwam Erasina, het halfzusje van deze cracks, onder het zadel bij Kelderman. De springruiter stoomt haar ook klaar voor het internationale werk. De combinatie startte al eens in het 1.40m in Drachten.

Dit zomerseizoen is het de bedoeling nog een paar 1.40meter-ritten te rijden. Als er een geschikte koper komt, zal ze worden verkocht.

Zo’n vijf jaar lang is er al een succesvolle samenwerking tussen de familie Van der Meer en Folkert Kelderman. Die begon destijds met Heechhiems Cancun, die op dit moment op het hoogste niveau wordt gereden door topruiter Albert Zoer. „Ik zocht een ruiter met rust, geduld en overredingskracht. Iemand die het paard het vertrouwen kon geven en er netjes mee om gaat”, aldus Joukje van der Meer. „In mijn hoofd ben ik het rijtje met springruiters en amazones afgegaan en toen kwam ik bij Folkert uit.”

Kelderman kon wel met de ruin overweg: „Het paard was koppig, maar het was een fijn paard om op te zitten. Ik hield vol. Uiteindelijk dacht het paard ‘laat maar, ik doe het wel’.” Kelderman leidde de donkerbruine ruin op en startte met hem in een internationale rubriek op het concours in Drachten. Daar kreeg Albert Zoer hem in het vizier.

Na de verkoop van Cancun volgden andere paarden uit de fokkerij van de familie Van der Meer. Joukje van der Meer rijdt zelf ook, maar ze heeft geen tijd om alle paarden op te leiden.
Daarom wordt er een aantal door Kelderman gereden. Op de vraag waarom hun samenwerking zo goed loopt, antwoordde Van der Meer: „Wij hebben allebei een verschillende rijstijl, dus we vullen elkaar goed aan. Ook kunnen we alles eerlijk tegen elkaar zeggen.”

Kelderman: „Ik loop al wat langer mee, dus ik ben wel nuchter. Toch is het voor mij prettig dat ik weet dat het me niet kwalijk wordt genomen als ik met een paar balken de ring uitkom. Ook al rijd ik een heel goed paard.”