Canadese troeft Nederlanders af in GP De Wolden

Canadese troeft Nederlanders af in GP De Wolden
Na een bijzonder spannende Grote Prijs Gemeente De Wolden kon de Canadese Tatiana Dzavik zich als winnares van het hoofdnummer van het CH De Wolden laten huldigen. De nog maar 24-jarige amazone uit Toronto verraste iedereen met een weergaloos gereden barragerit, waarin zij als enige van de zes deelnemers foutloos bleef. Op Corlander van ‘t Vennehof (v Triomphe de Muze) was ze niet de snelste, maar wel de meest zekere deelnemer. Alle andere barragedeelnemers hadden één of meerdere fouten. Op de tweede plaats kwam Robert Vos met een Another Pleasure (v For Pleasure). Derde werd Michael Greeve.

Wat was het spannend, zelfs al tijdens de ritten in het basisparcours. De allereerste deelnemer van de 55 combinaties die de Grote Prijs reden, de Amerikaanse Cara Raether, was direct foutloos en zij bleef heel lang de enige die zonder fouten over dat basisparcours was gegaan.

Pas in de 46-ste rit kwam de tweede combinatie zonder fouten en binnen de toegestane tijd uit de ring. Niemand minder dan de Drentse ruiter Daan van Geel gelukte het de ban te doorbreken. Dolgelukkig klopte hij zijn paard op de hals, zo blij was de ruiter uit Gees dat hij alsnog een barrage uit het vuur wist te slepen.

Nadat Van Geel zich als tweede ruiter had gemeld voor de eindronde, volgden er in de negen ritten die nog moeten worden gereden, nog vier.

Robert Vos, Michael Greeve, Tatiana Dzavik en Albert Zoer volgden het voorbeeld van Daan van Geel. Daardoor kreeg het publiek, dat in groten getale de fraaie ring in Veeningen omzoomde, een prima finale voorgeschoteld.

Waar de Amerikaanse Cara Raether in haar eerste optreden tijdens de Grote Prijs Gemeente de Wolden foutloos bleef, tikte haar paard Valdato (v Emilion) in de barrage twee balken af en dat betekende dat ze direct acht strafpunten aan haar rijbroek had. Ook de volgende deelnemers gingen niet foutloos over de hindernissen. Daan van Geel met Zoe (v Haertbreaker), Robert Vos met Another Pleasure (v For Pleasure) en Michael Greeve met Whitney Bb (v Nabab De Reve) kregen ieder vier strafpunten wegens het afwerpen van een balk. Toen kwam Tatiana Dzavik met Corlander van ’t Veenhof, een Belgisch gefokte hengst (v Triomphe de Muze) in de ring. De frêle amazone gelukte het om alle balken te laten liggen en in 39.68 passeerde zij de finishlijn.

Met alleen Albert Zoer nog te gaan, hield het publiek de adem in. Met Abra Kadabra (v Vancouver) begon Zoer voortvarend en nam de eerste hindernis erg ruim. Daarna zakte de winnaar van verleden jaar iets terug en met acht strafpunten verliet Zoer de ring, waardoor de Canadese met de Grote Prijs ging strijken.

Vrolijk zette ze later uiteen dat het een zwaar concours was, maar dat haar paard, met alle ervaring die het dier heeft, haar er doorheen had geholpen. “Dit paard weet echt wat hij moet doen. Het is echt een paard dat wil presteren”, aldus de Canadese amazone die de afgelopen weken onderdak kreeg in Limburg. Ze was opgetogen over het CH De Wolden. Geweldig dat je hier met zoveel jonge paarden kunt rijden. Dat maakt het voor ons interessant.”

Tweede man Robert Vos uit Wierden sloot zich daarbij aan. Hij vond het parcours, zowel in de basis als in de barrage, pittig gebouwd. “Je merkte dat in het basisparcours aan het eind fouten werden gemaakt. Daar kwam de vermoeidheid om de hoek kijken. Het parcours stond niet verkeerd, het was selectief en je kreeg het niet cadeau. Voor het publiek is dit ook geweldig. Al die mensen bleven aandachtig kijken tot het eind.”

De ervaren Robert Vos prees de winnares. “Ze was vandaag duidelijk de beste en die heeft gewonnen.”