Schorsing na hersenschudding bij eventing

Een opmerkelijke nieuwe regel voor de Britse eventingruiters! Als zij een hersenschudding oplopen door een valpartij, dan worden zij voor 21 dagen geschorst. Dat heeft de British Eventing bekend gemaakt. Deze nieuwe regel is op advies ingevoerd na de Zürich Convention over hersenschuddingen in de sport.

Iedere eventingruiter die een hersenschudding oploopt moet door een dokter beoordeeld worden op fitheid, dit voor zij weer na hun schorsing op wedstrijd willen verschijnen. Voorheen lag dit nog op zeven dagen. Volgens Dr. Peter Whitehead, voorzitter van het FEI medisch comité, werd de ernst van een hersenschudding voorheen nogal onderschat. ‘De vorige regel was gebaseerd op de duur van geheugenverlies en bewusteloosheid bij het optreden van een hersenschudding. We zijn nu echter van mening dat een hersenschudding altijd ernstig genoeg is om de voorzorgsmaatregelen op te schroeven. Iedereen met een hersenschudding moet even rust nemen om mogelijk blijvende klachten te ontlopen.”

Een ruiter kan mits goedkeuring van een dokter na 10 dagen opnieuw op een wedstrijd starten. Daarbij komt wel kijken dat zij medische bijstand krijgen bij de terugkeer in de ring en diverse keren worden onderzocht en op controle moeten gaan. De Britse professionele eventingruiters kunnen zelfs na zeven dagen alweer in het zadel zitten, mits zij een computertest uitvoeren die de cognitieve functies test en vergelijkt met klachten na een hersenschudding. Wanneer de ruiter voor deze test zakt, moeten zij na 10 tot 14 dagen opnieuw dezelfde test ondergaan.

Bron: Horse & Hound