Equine Infectieuze Anemie (EIA) niet altijd traceerbaar in bloed

Equine Infectieuze Anemie (EIA) niet altijd traceerbaar in bloed
Tot nu toe werd altijd gedacht dat het besmettelijke Equine Infectieuze Anemie (EIA) steeds te vinden is via een bloedafname. Nu blijkt echter dat paarden tot twee jaar lang met het virus kunnen rondlopen zonder dat dit zichtbaar wordt tijdens een bloedonderzoek.

Na ontdekking van het virus is er meestal maar één procedure: Meteen inslapen van het paard in kwestie, want EIA is ongeneeslijk en wordt razendsnel overgedragen op andere paarden. Deze beslissing wordt steeds gemaakt na afname van een bloedmonster. Een Argentijns onderzoek heeft nu echter uitgewezen dat de bloedtesten helemaal niet zo betrouwbaar zijn, want sommige paarden lopen al twee jaar rond met het virus zonder een positieve bloedtest.

Dit onderzoek kwam er nadat enkele paarden positief testten die nooit in contact waren gekomen met EIA-dragers. Nu blijkt dus dat er een stille vorm is van het virus. Ondanks dit nieuwe onderzoek zou er geen reden tot bezorgdheid. Het is nog niet duidelijk hoe groot de groep stille dragers is, dus de focus blijft op dieren die positief testten. De huidige onderzoeksmethodes zijn zeker betrouwbaar genoeg.